Belföld

Románia híd Európa felé – Moldovából nézve

admin

2003. 04. 02. 15:08

Kétéves diplomáciai mosolyszünet után Románia és Moldova vezetői kifejezték, hogy sikerült túljutniuk a korábbi nehézségeken. Mindez Mircea Geoana román külügyminiszter moldovai, kisinyovi (chisinaui) látogatásán derült ki.

A román és a moldáv politikusok két éve nem találkoztak egymással, a mostani kisinyovi vizit tehát jelentős előrelépésnek számít a két állam közötti kapcsolatokban. A román külügyminiszter nemcsak moldovai kollégájával, Nicolae Dudauval találkozott, hanem fogadta őt Vladimir Voronin elnök és Vasile Tarlev miniszterelnök is.

Geoana a találkozók után kifejtette: szeretnének előrelépni az Európáért kialakítandó együttműködés érdekében. A diplomáciai bikfanyelvet lefordítva mindez azt jelenti, hogy Románia segíteni szeretné Moldova európai integrálódását. Geoana szerint Románia komolyan képviseli az EU felé azt a véleményét, hogy a Moldovai Köztársaságot tovább kell közelíteni az Unió felé. Ugyanakkor figyelembe kell venni a moldávok hagyományos kapcsolatait Ukrajnával és más fekete-tengeri államokkal. (Geoana itt nyilvánvalóan nem Grúziára vagy Törökországra célzott, hanem Oroszországra, amely jelenleg is állomásoztat csapatokat Moldávia területén.) Geona úgy fogalmazott, hogy Románia híd lehet Európa felé.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.