Belföld

Románia híd Európa felé – Moldovából nézve

Kétéves diplomáciai mosolyszünet után Románia és Moldova vezetői kifejezték, hogy sikerült túljutniuk a korábbi nehézségeken. Mindez Mircea Geoana román külügyminiszter moldovai, kisinyovi (chisinaui) látogatásán derült ki.

A román és a moldáv politikusok két éve nem találkoztak egymással, a mostani kisinyovi vizit tehát jelentős előrelépésnek számít a két állam közötti kapcsolatokban. A román külügyminiszter nemcsak moldovai kollégájával, Nicolae Dudauval találkozott, hanem fogadta őt Vladimir Voronin elnök és Vasile Tarlev miniszterelnök is.

Geoana a találkozók után kifejtette: szeretnének előrelépni az Európáért kialakítandó együttműködés érdekében. A diplomáciai bikfanyelvet lefordítva mindez azt jelenti, hogy Románia segíteni szeretné Moldova európai integrálódását. Geoana szerint Románia komolyan képviseli az EU felé azt a véleményét, hogy a Moldovai Köztársaságot tovább kell közelíteni az Unió felé. Ugyanakkor figyelembe kell venni a moldávok hagyományos kapcsolatait Ukrajnával és más fekete-tengeri államokkal. (Geoana itt nyilvánvalóan nem Grúziára vagy Törökországra célzott, hanem Oroszországra, amely jelenleg is állomásoztat csapatokat Moldávia területén.) Geona úgy fogalmazott, hogy Románia híd lehet Európa felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik