Belföld

Nem szívesen repülnek a német üzletemberek

Egyre több német vállalatnál mondják le a távol-keleti üzleti utakat a még mindig terjedő rejtélyes eredetű tüdőgyulladás miatt.

A betegségnek, amely állítólag először Kínában lépett fel novemberben, eddig több mint hatvan halálos áldozata van. Németországban szerdán egy megbetegedésről tudtak: a 72 éves páciens korábban Vietnamban és Szingapúrban járt, állapota stabil.

A német vállalatok közül elsőként a posta tiltotta meg a távol-keleti, délkelet-ázsiai szolgálati utakat. A Volkswagennél sürgős esetekben még utaznak, ha nem nagyon kell, nem. Egy 40 tagú német gazdasági küldöttség is lemondta kínai és tajvani útját. Az üzleti célú utazásokat lebonyolító piacvezető vállalatnál azt közölték, hogy érezhetően megnőtt az ázsiai foglalások lemondásának a száma.

Tendencia, hogy a cégek megpróbálják elkerülni a hongkongi repülőteret. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szintén eltanácsol attól, hogy valaki Hongkongba, vagy a szomszédos Kantonba utazzon. A kínai hatóságok időközben azt jelentették, hogy már Sanghajban is észleltek megbetegedést.

A Lufthansa német légitársaság a csökkenő utasszám miatt járatokat kíván törölni. Szóvivője szerint a betegségről szóló hírek szaporodása óta egyre több már jegyet váltott utas nem akar utazni. A szóvivő nem zárta ki, hogy az iraki háború is belejátszik a félelembe.

A Lufthansa már a múlt héten bejelentette, hogy távolsági flottájának hét gépét “pihenteti”, ami a kapacitás tíz százalékát jelenti. Az SARS miatt további ázsiai járatokat törölhetnek a menetrendből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik