Belföld

Négyezren ajánlották fel termőföldjüket életjáradékért

A Termőföldért életjáradékot elnevezésű program keretében négyezer pályázó 10,5 ezer hektár birtokot ajánlott fel megvételre a Nemzeti Földalapnak - közölte Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium címzetes államtitkára szerdán Nyíregyházán sajtótájékoztatón.

A földbirtokpolitikai kormánybiztos, a Nemzeti Földalap Kezelő Szervezet elnöke elmondta: a március 28-án lejárt első pályázati lehetőség határidejéig mintegy 17 ezren érdeklődtek a program iránt, akiknek 30 százaléka ajánlotta fel földterületét. A tíz és félezer hektáros birtok felvásárlását a tervek szerint két hét múlva kezdi meg a Nemzeti Földalap.

Benedek Fülöp tájékoztatása szerint az érdeklődők 40 százaléka osztatlan közös és részarány tulajdonban lévő földjét szerette volna életjáradékra váltani, de erre most még nem volt lehetőség. Az államtitkár bejelentette: a tárca kormányelőterjesztést készít ezeknek a földeknek a felvásárlására, így az elképzelések szerint májusban az újabb pályázat már megteremti a lehetőségét az osztatlan közös és részarány tulajdonban lévő birtokok értékesítésének is.

Az érdeklődők 20 százaléka a szövetkezeti üzletrészek hasznosítását ugyancsak felvetette, míg 5 százaléka a kárpótlás során elvesztett földveszteséget próbálta visszaszerezni. A minisztérium tisztségviselője megerősítette: a Nemzeti Földalap jogi háttere megteremtődött, most 1,3 millió hektár nagyságú területtel rendelkezik. Kialakult a központi és a megyei szervezeti rendszere, valamint megvalósultak a földfelvásárlás indításához szükséges feltételek. Már a szükséges pénzügyi alapok is rendelkezésre állnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik