Belföld

Lesz nő- és nyugdíjas tagozat is a Fideszben

Hét tagozat jön létre a Fideszben, ha a májusi kongresszus a párt alapszabályának módosítását az elnökség javaslata szerint hagyja jóvá - értesült az MTI szerdán a Fidesz elnökségi ülését követően.

Az elnökségi indítvány nem fogalmazza meg pontosan a tagozatok nevét, de következtetni lehet arra: az ellenzéki pártnak lesz nyugdíjas, mezőgazdasági, kistelepülési, önkormányzati, tudományos, természetvédő, valamint nőtagozata.

A hírügynökség információi szerint szigorú szabályok vonatkoznak majd az újabb tagozatok létrehozására, de erről az elnökségi ülésen még vita volt, többen indítványoztak egyszerűbb tagozatalapítási lehetőséget.

A tagozatok vezetői automatikusan tagjai lesznek a Fidesz elnökségének. Az új elnökségbe, a jelenlegitől eltérően, a Fidesz kongresszusán a tagság csak két személyt juttathat be szavazatával. Az elnökségnek, a tagozatvezetőkön kívül a párt frakcióvezetője, az országos választmány elnöke is tagja lesz.

A választható tagok közül az egyik – az elnökség javaslata alapján – valószínűleg Pokorni Zoltán frakcióvezető-helyettes, volt pártelnök lesz. A másik jelölt kiléte még nem ismert, de szóba került Martonyi János volt külügyminiszter és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, volt főpolgármester-jelölt is.

Az átalakuló Fidesznek az alapszabályban rögzített módon két partnerszervezete lesz: a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség és a Fidelitas. A partnerszervezetek elnökei, amennyiben Fidesz-tagok, szintén tagjai lesznek az új elnökségnek. Az alapszabály-módosítás leglényegesebb eleme, hogy a Fideszen belül a súlypont a megyékről a 176 egyéni választókerületre helyeződik. A módosítás tervezete április 8-a után kerül a helyi csoportokhoz.

Ajánlott videó