Belföld

Kovács Kálmáné Magyarország első minősített e-aláírása

A NetLock Kft. átadta Magyarország első elektronikus aláírást hitelesítő minősített tanúsítványát. Az első minősített tanúsítvány Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter nevére szól, akinek képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztató keretében vette át a dokumentumot.

A rendezvényen Magyarországon elsőként a NetLock digitalizált egy papíralapú számlát is, amelyet elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátását követően hivatalosan megsemmisítettek. A minősített tanúsítvány átadása, illetve a papíralapú számla digitalizálásának jelentőségét az adja, hogy a NetLock az országban jelenleg egyedüliként jogosult ilyen tevékenységre.

Az elektronikus aláírásról szóló törvény háromféle aláírást különböztet meg: az egyszerű elektronikus aláírás megfelel egy számítógépen küldött bármilyen adatnak, például egy e-mailnak. A fokozott inősítésű elektronikus aláírás már olyan tanúsítvány, amelynél ellenőrzik és hitelesítik a dokumentumot, illetve annak küldőjét: ez az aláírás megfelel annak, mint amikor egy vállalat cégszerűen aláír egy papírt, vagy egy magánszemély látja el kézírásával.

A minősített elektronikus aláírás már teljes bizonyító erejű és joghatású: ez az aláírás megfelel annak, mint amikor például egy természetes személy két tanú jelenlétében lát el kézjegyével egy szerződést.

A NetLock Kft. március második felében kapta meg a Hírközlési Felügyelet Hírközlési Területi Hivatalától a minősített hitelesítő szolgáltatói jogosítványt. Az elektronikus aláírásról szóló törvény 2001. szeptember elsején lépett hatályba. A minősített hitelesítést szolgáltatónak rendkívül szigorú informatikai biztonsági minőségbiztosítási és szabályozási előírásoknak kell megfelelniük.

Ajánlott videó