Belföld

Újra erőteljes légitámadások Bagdadban

Újabb nagy erejű bombatámadás érte szerdán a közép-európai idő szerint kora esti órákban Bagdadot. Az amerikai-brit koalíció légiereje rövid megszakításokkal szinte egész nap bombázta az iraki fővárost. A fő célpont az elnöki palotaegyüttes volt.

Legalább tíz erős robbanás volt hallható az esti órákban – jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség tudósítója. Az iraki légvédelem működésbe lépett, de egyelőre nem tudni, milyen eredménnyel. Az sem ismeretes még, hogy melyek voltak az esti légicsapások célpontjai.

Az iraki erők újabb állásokat adtak fel délután az ország északi részén, Moszul és Kalak város körzetében, hét-nyolc kilométernyivel húzódva vissza korábbi védvonaluktól. Akárcsak a korábbi hasonló esetekben, a Bagdad-ellenes kurd fegyveresek (pesmergák) azonnal benyomultak az iraki erők által kiürített területre – jelentette a helyszínről az AFP.

Az amerikai-brit légierő repülőgépei és harci helikopterei szerdán este is támadták a Bagdadtól 150 kilométernyire délkeletre eső Kút városában, illetve annak közelében az iraki védelmi állásokat. A francia hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a harci gépek és a Cobra helikopterek szinte akadálytalanul tevékenykedhettek, mert az iraki légvédelem alig fejtett ki ellenállást.

Szerda esti amerikai bejelentés szerint lezuhant hajnalban az iraki sivatagban egy F-14 Tomcat típusú amerikai vadászbombázó. Egy katonai illetékesre hivatkozó AP-jelentés szerint a hajtómű hibája okozta a balesetet. A pilóta és a másodpilóta sikeresen katapultált, és sértetlen maradt. Egy harci helikopter ment értük földet érésük helyére.

A közép-iraki Hilla város térségében harcoló amerikai erők két asz-Szamúd 2-es rakétára bukkantak hétfőn egy parasztgazdaság területén – közölte szerdán az iraki hadműveletért felelős amerikai középső parancsnokság. A katari székhellyel működő parancsnokság bejelentése szerint az amerikai tengerészgyalogosok a város körzetében dúló ütközet közben találtak a két rakétára, amelynek birtoklásától ENSZ-határozatok tiltották el Irakot.

Amerikai tengerészgyalogosok légitámaszpontot építettek ki Irak nyugati részén, Dzsalíba térségében. A tervek szerint egy kuvaiti területről érkező, száz kilométer hosszú csővezeték fogja majd ellátni a légibázist üzemanyaggal, s egy másik csővezetéken vizet kap majd a támaszpont, szintén Kuvaitból. Mindössze kilenc napot vett igénybe, s szerdán fejeződött be a támaszpont kiépítése. Kétezer tengerészgyalogos vett részt a munkálatokban – jelentette amerikai katonai forrásokra hivatkozva az AFP. A légibázis alkalmas Hercules C-130 típusú, nagy szállító repülőgépek fogadására és kiszolgálására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik