Belföld

Iraki fegyverszállítás miatt lemondott a boszniai elnökség szerb tagja

A szerb Mirko Szarovics szerdán lemondott a hármas boszniai elnökségben betöltött posztjáról. Szarovics iraki fegyverszállítási botrányba keveredett.

Hármas elnökség áll a polgárháború sújtotta ország élén, amióta a nemzetközi szervezetek nyomására fegyverszünetet kötöttek az egymással szembenálló felek. Az elnökségben minden nagyobb etnikai csoport – a horvátok, a bosnyákok és a szerbek is – egy-egy taggal képviseltethetik magukat.

Mint kiderült, Szarovics lemondásának hátterében két botrány áll: a szerb politikus lett a főszereplője annak a skandalumnak, amely szerint illegálisan Irakbnak adtak el fegyvereket. Mindezt a boszniai szerb parlament elnöke, Dragan Kalinics jelentette be.

Mirko Szarovics benyújtotta lemondását, és ez immár visszavonhatatlan – közölte Kalinics, hozzátéve: a Republika Srpska, a boszniai szerb köztársaság elnöke, Dragan Csavics rendkívüli parlamenti ülést hívott össze a helyzet tisztázására. (Bosznia-Hercegovina két részből áll: a főleg szerbek lakta Republika Srpskából és a horvát-muzulmán föderációból.)

A boszniai szerb miniszterelnök, Dragan Mikerevics szerint Szarovics lemondása morális tett volt, amely új normákat jelenthet mindazok számára, akik közfunkciókat töltenek be Boszniában. Mikerevics ezért üdvözölte a Republika Srpska effajta döntését, mivel így annak (a szerb köztársaságnak) a szavahihetősége sem rendülhet meg.

Szarovicsot a nyugati titkosszolgálatok által szerdán nyilvánosságra hozott bizalmas jelentés gyanúsította meg azzal, hogy megsértette az Irak elleni fegyverszállítási embargót. A szállítmányok egyébként az Orao nevű boszniai szerb katonai vállalkozás nevéhez kötődnek. Szarovics korábbi funkciói miatt kötődött ehhez a céghez, mivel előzőleg a Republika Srpska elnöke volt (2000 és 2002 között), és így a boszniai szerb fegyveres erők főparancsnoka is volt. Márpedig az Orao a boszniai szerb hadsereg ellenőrzése alatt áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik