Belföld

Internettarifa-csökkenés – országosan 25 százalékkal

Megvalósult az Európa terv keretében meghirdetett átlagosan 25 százalékos internettarifa-csökkenés - jelentette be Kovács Kálmán informatikai miniszter, miután a tárca megállapodást írt alá hat internetszolgáltatóval.

A szerződő hat internetszolgáltató a következő: Inter.net, GTS-Datanet, VivaNet, Vivendi (internetszolgáltatója a V-net), Enternet és a Profinter. Mindezek mellett az Axelero is csökkentette árait március elsejétől, így tulajdonképpen az ország egész területén elérhetőek a kedvezményes csomagok.

A kombicsomagok a 15, 40 vagy 100 órás böngészésnek mind a telefon-, mind az internetdíját magukban foglalják. A csomagokra az informatikai tárca 202 forinttól maximum 520 forintig terjedő támogatást ad a szolgáltatóknak, az árcsökkentés jelentős része tehát állami szerepvállalással valósul meg. A tárcának egyébként nem feltétlen célja, hogy minden szolgáltatóval támogatási szerződést kössön, de aki kialakít ilyen jellegű csomagokat, azok előtt nyitva a kapu, bejelentkezhet a szerződés megkötésére.

Hol, mennyi?

A 15 órás kombicsomagot a szolgáltatók 2400 forint körüli áron ajánlják. Egyelőre úgy tűnik a Vivendi szolgáltatója, a V-net tette leglejjebb a mércét, nála ez a csomag 2222 forint, az Axelerónál viszont 3.000 forintba kerül.

A 40 órás csomagok bruttó ára körülbelül 6000 forint lesz (a V-net-nél 5555 forint). A száz órás csomag az Axelerónál 9.000, a V-net-nél 8.888 forintba kerül majd. A Vivendi a szolgáltatáskörzetében élő azon heavyusereknek, akik technikai okokból még nem kapcsolódhatnak ADSL-re 200 órás, mind a telefonköltséget, mind az internetdíjat magában foglaló kombicsomagot is kínál, amelynek ára 9.999 forint.


Támogatnák a szélessávú elérést is


A tárca jelenleg olyan technológiasemleges támogatási rendszer kialakításán dolgozik, amely elsősorban a hozzáférés kiépítésében segítené a szolgáltatókat. A pályázat a kábeles internettől kezdve a mikrohullámú adatátvitelen keresztül az egyéb wireless megoldásokig nyitva állna a szolgáltatók előtt.

Ajánlott videó