Belföld

Hova tűnt Szaddam Huszein?

Egyetlen nap leforgása alatt két üzenet is elhangzott Szaddám Huszein nevében az iraki televízióban, s az a tény, hogy ő maga egyik alkalommal sem jelent meg a képernyőn, tovább táplálta a sorsával kapcsolatos találgatásokat.

Tény, hogy a biztonságát szinte paranoiásan féltő bagdadi rezsimet ismerve, egyáltalán nem különös, ha az elnök mélyen a föld alatt lévő bunkeréből intéz lelkesítő beszédet népéhez – írja az MTI. Az iraki elnök, akinek április 28-án lenne 66. születésnapja, 2001 januárja óta nem jelen meg hús-vér valóságában a nyilvánosság előtt, televíziós szereplései azonban március 20-ig, a háború kezdetéig rendszeresek voltak.

Március 20-án hajnalban, az első nagy amerikai légicsapást követően, a nemzethez televízión keresztül felhívást intézett, majd utána nem sokkal később még egy alkalommal megjelent a televízió képernyőjén. Azt követően azonban már csak “megbízottai” révén küldött lelkesítő, további harcra, sőt szent háborúra buzdító üzeneteket népéhez.

Eltűnése a sorsával, illetve egészségi állapotával kapcsolatos újabb találgatási hullámot indított el. Elterjedtek olyan hírek, hogy agyvérzést kapott, más értesülések pedig halálhírét költötték.

A kedd este az iraki televízióban az iraki tájékoztatási miniszter által ünnepélyesen beolvasott elnöki üzenetben ismét nem fukarkodott a győzelem ígéreteivel. Dzsihádra, szent háborúra szólított fel az agresszorokkal szemben, akik az iszlám vallás, a jó és becsületes emberek ellen támadtak. Közeli győzelmet jósolva, követendő példaként említette az irakiak számára az amerikai és brit erőkkel Dél-Irakban, Bászra, Násziríja és Umm-Kaszr környékén keményen szembeszálló iraki egységeket.

A tőzsdék emelkedtek Szaddam halálának hírére

A beszéd elhangzása azonnal heves reakciókat váltott ki világszerte. Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője szerint függetlenül attól, hogy az iraki elnök él, vagy halott, eltűnése mindenesetre “érdekes” kérdéseket vet fel. Ugyanezt a szót használta Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter is.

Az amerikai tőzsde újjáéledt kedden, azt követően, hogy Washingtonban hivatalos körökben is célzásokat kezdtek tenni Szaddám Huszein halálának lehetőségére. A Wall Street 0,97 százalékponttal, a technológiai részvények piaca, a Nasdaq pedig 0,53 ponttal ugrott meg kedden.

Az első, Bagdadra mért légi csapásokat március 20-ra virradóra arra a bunkerre mérték a szövetségesek, ahol értesüléseik szerint ott volt Szaddám Huszein és két fia. Logikus, hogy Bagdad erős embere a hadműveletek kellős közepén nem kockáztatja életét nyilvános megjelenésekkel. Az iraki rezsim azonban az elnök televíziós szerepléseinek gyakorlatát mindeddig fenntartotta.

Tény viszont, hogy az elnöki bunkerek nem akármilyen építmények. Egy német építész, aki részt vett Szaddám Huszein egyik bunkerjének építésében, internetes honlapján tudatta, hogy az általa ismert, s az egyik bagdadi elnöki palota alatt lévő, 1800 négyzetméteres luxusbunker falai három méteres vastagságúak, és mintegy 300 Celsius fokos hőmérsékletet állnak ki. Az építész szerint a létesítmény minden rázkódást kibír, kivéve, ha közvetlenül telibe találja egy, a Hirosima ellen bevetettel azonos erejű atombomba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik