Belföld

Fantom gázálarcok Törökországba

A Népszabadság értesülései szerint hivatalosan senki nem tud semmit azokról a gázálarcokról, amelyeket a magyar kormány ajánlott fel Törökországnak.

A kabinet március 12-én döntött Juhász Ferenc honvédelmi miniszter javaslatára úgy, hogy a gazdaságbiztonsági tartalék vegyvédelmi készletéből kétezer gázálarcot, illetve műanyag védőruhát küldünk az Irakkal szomszédos NATO-országnak. A BM közleményt adott ki a segélyszállítmányról, azonban ebben már gázálarc és vegyvédelmi felszerelés nem szerepel.


A védelmi tárca azt közölte, nem kompetens az ügyben, és az FVM illetékességére hivatkozott. Török források nem erősítették meg, hogy a gázálarcok megérkeztek volna. A budapesti török nagykövetség listáján takarók, hálózsákok, orvosi eszközök és oltóanyagok szerepelnek a Magyarországról kiküldött segély részeként.

Igaz, ebben a felsorolásban – amelyhez a NATO központilag, az igénylista szerint rendeli hozzá a felajánlásokat – csak a „humanitárius segítségnyújtást” rögzítik, mégis szerepelnek gázálarcok – csak éppen azokat Norvégiából szállították. Hüseyin Diriöz, az ankarai külügyminisztérium szóvivői irodájának illetékese sem tudott arról, hogy megérkeztek volna a magyar gázálarcok.

Ajánlott videó