Belföld

Egy magyar lehet a leggazdagabb román?

Románia két jelentős kábeltévé-társaságának fúziója nyomán átrendeződtek az erőviszonyok a román kábeltévé-piacon - közölte szerdán a román gazdasági sajtó. A Ziarul Financiar című gazdasági napilap beszámolt arról, hogy az RCS and RDS kábeltévé társaság megvásárolta a hasonló szolgáltatást biztosító TerraSat cég részvényeit, aminek nyomán a román kábeltévépiac legjelentősebb szereplőjévé vált.

A lap a tranzakció értékét körülbelül 10 millió dollárra becsülte. A TerraSat-nak 150 ezer előfizetője van, és Románia déli, illetve nyugati részén lévő megyéit látta el szolgáltatásaival. A fúzió után az RCS and RDS-nek 22-24 százalékos lett a piaci részesedése Romániában, és megelőzte a korábbi piacvezető céget, az Astral Telecomot, amely a romániai kábeltévé előfizetők 20 százalékát mondhatja magáénak.

A lap által megszólaltatott szakemberek kedvező jelnek ítélték a két társaság fúzióját, úgy vélték, a társaságok egybeolvadása tőkekoncentrációhoz vezet, ami a szolgáltatások minőségének javulását is eredményezheti az egy ideje csendes kábeltévé-piacon. Az RCS and RDS társaság részvényeinek 30 százalékán az EPIC osztrák és a Quadrant amerikai befektetési alap osztozik, a többi részvény a cég alapítóinak tulajdonában van. A román lap az alapítók közül Teszári Zoltánnak a nevét emelte ki, aki főrészvényese a társaságnak.

Román szakmai körökben Teszárit tartják a román távközlési piacon jelen lévő legjelentősebb vállalkozónak, akinek jó esélye van arra, hogy Románia egyik leggazdagabb embere legyen, ha
megvalósulnak a cég fejlesztésével kapcsolatos tervei. Az RCS and RDS az első társaságok között volt, amelyek az év elején beléptek a RomTelecom telefontársaság monopóliumának megszűntével szabaddá vált román távközlési piacra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik