Belföld

Amerika gazdasága újra recesszióban

Ismét recesszióról, visszaesésről beszélnek amerikai közgazdászok, miközben az eurózóna gazdaságaiban hanyatlik a feldolgozóipar termelése, s a vállalkozók nem is számítanak élénkülésre. Így mind nagyobb nyomás nehezedik az Európai Központi Bankra, hogy megint csökkentse a kamatot - írja a keddi Népszabadság.

A kiábrándító adatokat kommentálva arra a következtetésre jutott David Rosenberg, a Merrill Lynch elemzője, hogy az év első két hónapjában zsugorodott az amerikai gazdaság, s ha „lesz recesszió, akkor valószínűleg már benne is vagyunk”. – A mutatók visszaesést jeleznek – véli Ethan Harris, a Lehman Brothers munkatársa, hozzátéve, hogy ha a háború egy bő hónap alatt lezárul, utána megindulhat valamiféle fellendülés.

Kérdés azonban, hogy a harcok befejeződése után nekilódulnak-e az üzleti beruházások. A februári adatok – a fogyasztói bizalom alakulása, a munkanélküliség, a kiskereskedelmi forgalom és a tartós iparcikkek rendelésállománya – alulmúlták a várakozásokat, és a gazdasági tevékenység lanyhulásáról adtak hírt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik