Belföld

Acélipari védőintézkedéseket hozott Magyarország

admin

2003. 04. 02. 14:30

A magyarországi gyártók védelmében vezette be szerdán a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a hét termékcsoportra vonatkozó acélipari importkorlátozást, mivel a hazai felhasználás csaknem 60 százaléka származik behozatalból.

Molnár Sándor, a tárca ipari főosztályának vezetője kedden az MTI-nek elmondta: az elmúlt időszakban évről évre nőtt az import termékek aránya, ami kényszerű bezárással fenyegette a magyarországi gyártókat, amelyek átlagosan most is csak kapacitásuk 50-60 százalékát képesek kihasználni.

Ez komoly foglalkoztatási problémát okozna – tette hozzá a főosztályvezető. A tájékoztatás szerint a termékcsoportonként változó 15-25 százalékos vámpótlék a fejlődő országokat nem érinti, de kiterjed a csehországi, a szlovéniai, a szlovákiai, a lengyelországi, a romániai, a moldovai, az európai uniós, az oroszországi, az ukrajnai és a kazahsztáni importot érinti.

Molnár Sándor hangsúlyozta: a korlátozás maximum két évig lehet hatályban, de Magyarország európai uniós csatlakozásakor megszűnik. Mint mondta, a vámpótlék értékét félévenként 5 százalékkal csökkentik, az érintett termékek mennyiségét viszont 2,5 százalékkal növelik.

A Magyar Acél- és Fémkereskedők Egyesülete (MAFE), az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Magyar Építőanyagipari Szövetség (ÉMÁSZ) már márciusban tiltakozó levelet küldtek Csillag István gazdasági és közlekedési miniszternek a vaskohászati termékekre vonatkozó piacvédelmi intézkedések bevezetése ellen. Levelükben az intézkedéseket elhibázottnak tartják, ezek nem kívánt hatással lehetnek a magyar vaskohászatra, a hazai feldolgozóiparra pedig egyértelműen negatív hatást gyakorolnak.

A dokumentum szerint a felhasználói és forgalmazói szövetségek megértik mindazokat a törekvéseket, amelyek a nehéz helyzetbe került vaskohászat problémáinak érdemi megoldását segítik elő. Továbbra is úgy érzik azonban, hogy a problémák orvoslására nem a piacvédelmi versenykorlátozó intézkedések jelentenek megoldást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.