Belföld

Verheugen szerint nincs ok kritizálni Magyarországot

Günter Verheugen szerint nem késlekedhet az EU-bővítés ratifikációja. Az Európai Bizottság bővítésért felelős biztosa erről az Országgyűlés integrációs bizottságában beszélt kedden, Budapesten.

A biztos kiemelte: az iraki háború megmutatta, mennyire fontos, hogy az Európai Unióban sikerüljön megtalálni a közös nevezőt és kialakítani a közös kül- és biztonságpolitikát. Szent-Iványi István (SZDSZ), a bizottság elnöke leszögezte: az EU-n belüli politikai viták nem hátráltathatják a bővítés folyamatát és a konvent munkáját. Elmondta azt is, hogy Európának szüksége van Amerikára és viszont.

Az iraki háborúról szólva Günter Verheugen reményét fejezte ki, hogy a konfliktus a lehető legkevesebb áldozatot követeli. Utalt arra, hogy a legutóbbi EU-csúcs záródokumentuma síkra szállt Irak területi integritása, szuverenitása, ugyanakkor a teljes körű és hatékony leszerelés mellett is.

“Az iraki kérdésben képviselt álláspontja miatt nincs ok kritizálni sem Magyarországot, sem más országot, hiszen szuverén államokról van szó” – fogalmazott Günter Verheugen. Továbbá fontos kezdeményezésnek nevezte, hogy elmondása szerint megbeszélésükön Medgyessy Péter miniszterelnök egy munkacsoport, egy “bölcsek tanácsa” felállítását javasolta az iraki válsággal összefüggő uniós tapasztalatok levonására.

Ajánlott videó