Belföld

Verheugen szerint nincs ok kritizálni Magyarországot

admin

2003. 04. 01. 14:57

Günter Verheugen szerint nem késlekedhet az EU-bővítés ratifikációja. Az Európai Bizottság bővítésért felelős biztosa erről az Országgyűlés integrációs bizottságában beszélt kedden, Budapesten.

A biztos kiemelte: az iraki háború megmutatta, mennyire fontos, hogy az Európai Unióban sikerüljön megtalálni a közös nevezőt és kialakítani a közös kül- és biztonságpolitikát. Szent-Iványi István (SZDSZ), a bizottság elnöke leszögezte: az EU-n belüli politikai viták nem hátráltathatják a bővítés folyamatát és a konvent munkáját. Elmondta azt is, hogy Európának szüksége van Amerikára és viszont.

Az iraki háborúról szólva Günter Verheugen reményét fejezte ki, hogy a konfliktus a lehető legkevesebb áldozatot követeli. Utalt arra, hogy a legutóbbi EU-csúcs záródokumentuma síkra szállt Irak területi integritása, szuverenitása, ugyanakkor a teljes körű és hatékony leszerelés mellett is.

“Az iraki kérdésben képviselt álláspontja miatt nincs ok kritizálni sem Magyarországot, sem más országot, hiszen szuverén államokról van szó” – fogalmazott Günter Verheugen. Továbbá fontos kezdeményezésnek nevezte, hogy elmondása szerint megbeszélésükön Medgyessy Péter miniszterelnök egy munkacsoport, egy “bölcsek tanácsa” felállítását javasolta az iraki válsággal összefüggő uniós tapasztalatok levonására.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.