Belföld

További 2600 alkalmazottat bocsát el a német Commerzbank

További 2600 alkalmazottjától készül megválni a német Commerzbank, így összesen már 7400 dolgozó leépítésére készül, ez teljes alkalmazotti létszámának mintegy 20 százaléka.

Az elbocsátások zömmel a bank frankfurti központját érintik, de a külföldi állomány létszámát is mérsékelnék. A német pénzintézetek rangsorában jelenleg harmadik helyen lévő bank a lépéstől azt várja, hogy idén visszatér a nyereségzónába, ahonnét tavaly – fennállása óta első ízben – lecsúszott.

Elemzők szerint későn hozott intézkedés az újabb létszámleépítés. A költségcsökkentés, amelynek nagyságát erre az évre 460 millió euróra becsülik, nem hozhat eredményt a német gazdaság mostani állapota mellett, amikor az már-már recesszióban vergődik – mondják.

Legutóbb Németországban a HVB bank jelentette be erre az évre kétezer fős létszámcsökkentést, ez így már ott a munkaerő 15 százalékát éri el. A Commerzbanknak tavaly 372 millió euró adó előtti vesztesége volt. A bank nettó vesztesége 298 millió euró lett. A pénzintézet fennállása óta ez volt az első veszteséges év. 2001-ben még 43 millió euró adózatlan nyereséget könyvelt el. A második világháború óta nem fordult elő, hogy német kereskedelmi banknak éves vesztesége lett volna: a Commerzbank az első.

A legtöbb németországi kis- és középvállalkozást hitelező Commerzbank az idei évre is kedvezőtlen fejleményekkel számol, egyebek között a vállalati csődök többezres szaporodásával, és ez igen hátrányosan érintheti a bankot. A vezérigazgató megfogalmazása szerint “túlzás nélkül 130 éves történetünk legfontosabb éve lesz az idei.” A nettó kamatbevétel tavaly 3,1 milliárd euróra csökkent a 2001-es 3,6 milliárdról, a sajátszámlás bevétel a 2001-esnek a felére, 543 millió euróra fogyatkozott.

A Commerzbank AG kedd délután 6,29 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 1,45 százalékkal drágább a hétfői, 6,20 eurós zárónál. Kedden 6,27 eurón nyitott. Idén 8,50 és 5,22 euró között, ötvenkét héten belül 20,90 és 5,04 euró között változott az ára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik