Belföld

Szerényebb telefontarifák

Nincs verseny a magyar vezetékestelefon-piacon, s ennek egyik oka az uniós átlag kétszeresét is meghaladó összekapcsolási díj, amelyet azért fizetnek a cégek, hogy ügyfeleik egy másik hálózatba telefonálhassanak. A tervek szerint az új hírközlési törvény drasztikusan lép majd fel ez ellen - olvasható a Népszabadság keddi számában.

Annak, hogy bárki bárhová szabadon telefonálhasson, ára van – Magyarországon igen magas. A nemrégiben nyilvánosságra hozott adatok szerint az Európai Unióban percenként átlagosan kevesebb mint 1,5 eurócent az összekapcsolási díj, nálunk viszont meghaladja a 3,5 eurócentet. A legtöbb csatlakozni kívánó országban szintén az uniós átlag körüliek az értékek, s például Csehországban tavaly törvénnyel biztosították a megfelelő szintű díjakat.

Kovács Kálmán szerint mindez bizonyítja, hogy a 2001-ben elfogadott hírközlési törvény változtatásra szorul. A jogszabály átalakítása folyamatban van, egyik sarkalatos pontja éppen az összekapcsolási díjak szabályozása lesz. Magyarországnak azonban nemcsak ezen a területen van komoly pótolnivalója. Az Európai Bizottság több országot vizsgálva összehasonlította a vezetékes telefon előfizetési díjait a lakosság jövedelmi viszonyaival. E mérőszám szerint az EU-ban 12-20 euró között mozognak a havi előfizetési díjak (a vásárlóerőhöz mérten), míg Magyarországon átlagosan 26 eurót kell fizetni. A miniszter szerint az EU statisztikájából kiderül, hogy más csatlakozni kívánó országok teljesítik az uniós szintet, hiszen az előfizetési díjak 20 euró alatt vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik