Belföld

Szemétgondok a Balaton északi részén

Az észak-balatoni hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésére 350 ezer lakos képviseletében 176 település társult; a 6,5 milliárd forintos költség 50 százalékát az Európai Unió ISPA pályázatán kívánják elnyerni, 40 százalékát a magyar kormány állná, 65O millió forintot az érintett önkormányzatok adnák össze.

Erről Dióssy László, Veszprém polgármestere beszélt kedden sajtótájékoztatón. Hozzátette: Veszprémnek még további néhány százmillió forint költséget jelentene az új hulladéklerakó területének kisajátítása és az infrastruktúra kiépítése.

A gesztor önkormányzat vezetője elmondta: a projekt
megvalósítását veszélybe sodorhatja, hogy még nincs biztos helye a hulladéklerakónak. Korábban Királyszentistvándon népszavazáson vetették el a létesítését, nemrég Ajka is elutasította a lakosság tiltakozása miatt, a Veszprém közelében megvalósítandó beruházás ellen pedig a megyeszékhely lakosai gyűjtöttek a közelmúltban aláírásokat és demonstrációkat helyeztek kilátásba.

Tárgyalunk a város civil szervezeteivel és a lakosság képviselőivel, de azt a tényt figyelembe kell venni, hogy ha nem épülhet meg Veszprém határában a korszerű hulladéklerakó, akkor több tíz kilométerre kell elszállítani a szemetet, ami a szemétszállítási díj drasztikus emelését jelenti majd – mondta Veszprém polgármestere. Dióssy László a gondok között említette: a megyeszékhely jelenlegi hulladéklerakójának a működési engedélye az év végén lejár.

A várpalotai önkormányzat pedig ki akar lépni a társulásból, illetve csak akkor marad, ha megoldják a település lezárandó szeméttelepének a rekultivációját, aminek költségei az EU-hoz beadott pályázatban nem szerepelnek. Amennyiben elhárulnak az akadályok és az EU a projekt finanszírozása mellett dönt, akkor jövőre kezdődhetnek a kivitelezési munkák és 2006-ra befejeződhet a beruházás.

A projekthez a veszprémi lerakóhely mellett még egy
biokomposztáló és válogató is tartozik, továbbá biokomposztáló létesülne Balatonfüreden és Tapolcán, Inotára pedig egy égetőművet terveznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik