Belföld

Nem hozott változást a távközlési liberalizáció

A magyar hír- és távközlés több mint egy éve befejeződött jogi liberalizációja nem hozott meghatározó változást a hazai távközlésben, nem jelentkeznek igazi vetélytársak, a kicsik maradtak kicsik, a nagyobbak pedig továbbra is uralják a piacot.

Erről Frischmann Gábor, a Hírközlési Felügyelet (HÍF) elnöke beszélt kedden miskolci sajtótájékoztatóján, ismertetve az Európai Unióhoz való magyar hírközlési csatlakozás legfontosabb elemeit. Hangsúlyozta: a csatlakozással a magyar távközlési piac egyértelműen szerves részévé fog válni az egységes európai távközlési piacnak, tehát az EU-s szabályoknak Magyarországon is érvényesülniük kell.

Kulcsszavakként a versenyt és a fogyasztóvédelmet említette; a piacra lépéshez bármilyen szolgáltató számára szabad az út, azonban ennek ellenére Magyarországon alig van új piaci szereplő – mondta. Hozzátette: a nagyszolgáltatók továbbra is nagyok maradtak, a kicsik pedig erőtlenek ahhoz, hogy a nagyokkal versenyre keljenek. Hangsúlyozta: az uniós csatlakozás kifejezetten kemény változásokat fog hozni a versenyhelyzetben.

Ez azt jelenti, hogy a HÍF-nek – mint hatóságnak – folyamatosan elemeznie kell a piac alakulását és a verseny szereplőinek egyenlő helyzetbe való hozásával megoldást kell kínálnia a vállalkozóknak, lakosságnak a különböző technikai úton történő, minél olcsóbb kiszolgálására – hangsúlyozta az elnök.

Az uniós hírközlési csatlakozás másik legfontosabb elemeként a fogyasztóvédelmet jelölte meg Frischmann Gábor. Azt, hogy az uniós gyakorlat szerint napra készen össze tudják hasonlítani a versengő társaságok ajánlatait, árait, szolgáltatási minőségét, és ha kell megfelelő fórumokon elégtételt kapjanak jogos panaszaikra.

Ajánlott videó