Belföld

Nem hozott változást a távközlési liberalizáció

admin

2003. 04. 01. 22:18

A magyar hír- és távközlés több mint egy éve befejeződött jogi liberalizációja nem hozott meghatározó változást a hazai távközlésben, nem jelentkeznek igazi vetélytársak, a kicsik maradtak kicsik, a nagyobbak pedig továbbra is uralják a piacot.

Erről Frischmann Gábor, a Hírközlési Felügyelet (HÍF) elnöke beszélt kedden miskolci sajtótájékoztatóján, ismertetve az Európai Unióhoz való magyar hírközlési csatlakozás legfontosabb elemeit. Hangsúlyozta: a csatlakozással a magyar távközlési piac egyértelműen szerves részévé fog válni az egységes európai távközlési piacnak, tehát az EU-s szabályoknak Magyarországon is érvényesülniük kell.

Kulcsszavakként a versenyt és a fogyasztóvédelmet említette; a piacra lépéshez bármilyen szolgáltató számára szabad az út, azonban ennek ellenére Magyarországon alig van új piaci szereplő – mondta. Hozzátette: a nagyszolgáltatók továbbra is nagyok maradtak, a kicsik pedig erőtlenek ahhoz, hogy a nagyokkal versenyre keljenek. Hangsúlyozta: az uniós csatlakozás kifejezetten kemény változásokat fog hozni a versenyhelyzetben.

Ez azt jelenti, hogy a HÍF-nek – mint hatóságnak – folyamatosan elemeznie kell a piac alakulását és a verseny szereplőinek egyenlő helyzetbe való hozásával megoldást kell kínálnia a vállalkozóknak, lakosságnak a különböző technikai úton történő, minél olcsóbb kiszolgálására – hangsúlyozta az elnök.

Az uniós hírközlési csatlakozás másik legfontosabb elemeként a fogyasztóvédelmet jelölte meg Frischmann Gábor. Azt, hogy az uniós gyakorlat szerint napra készen össze tudják hasonlítani a versengő társaságok ajánlatait, árait, szolgáltatási minőségét, és ha kell megfelelő fórumokon elégtételt kapjanak jogos panaszaikra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.