Belföld

Mozgolódás az ingatlanpiacon

A lakóingatlanok újabb árrobbanásáról Budapesten nem beszélhetünk, ám az árak pangásának egyértelműen vége , mivel 2003. első negyedévében a lakóingatlanok ára 9,33 százalékkal, míg a lakótelkeké 26,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A Terinfo Ingatlan-monitoring 34.814 ingatlan kínálati adata alapján készített elemzése szerint a budapesti lakóingatlan piacon az élénkülés jelei mutatkoznak, dacára az általános túlkínálatnak. A lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára az év első három hónapjában 233 ezer forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 213 ezer forinttal. A telkek négyzetméterét átlagosan 45 ezer forintért kínálták az első negyedévben, míg 2002. azonos időszakában ez az ár mintegy 36 ezer forintot ért el.

A Terinfo a drasztikus lakótelek áremelkedést a kormányzatok lakásvásárlási hitelpolitikájával, illetve a fővárosban egyre csökkenő lakótelek kínálattal magyarázza. A minimum lakóingatlanok négyzetméter árai 83 ezer forintra csökkentek, a 2002. I. negyedévi 129 ezerről, ezzel szemben a maximum négyzetméter árak 787 ezerre szöktek fel az egy évvel ezelőtti 376 ezerről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik