Belföld

Megy a boltlánc vándorútra – tavaszi piaci zsongás

Vegyépszer-közeli cég kezébe került a BÁV, a Kaiser’s megvásárlását fontolgatja a Tesco, az Electro World pedig új áruházat nyit.

A FigyelőNet értesülései szerint Budakalászon hamarosan új Electro World áruház nyílik. A létesítmény sajtó- és VIP megnyitójára a hét végén kerül
Megy a boltlánc vándorútra – tavaszi piaci zsongás 1

sor, a nagyközönség előtti megnyitó időpontját még nem hozták nyilvánosságra. Ez lesz az áttételesen a brit Dixons csoport tulajdonában lévő Electro World harmadik magyarországi áruháza.

Ahogy eltervezték 

David Reid, a Tesco Plc. alelnöke egy a Népszabadságnak adott interjúban korábban elmondta, hogy a társaság idén és jövőre 5-7 új hipermarketet nyit Magyarországon, de ezeken kívül kisebb alapterületű üzletek nyitását is tervezi. Az alelnök elmondta: elképzelhető, hogy más kiskereskedelmi vállalkozásokat vásárol meg piaci részesedésének növelése érdekében. A Tesco egyébként a 26 nagy alapterületű hipermarket mellett ugyanennyi kis alapterületű S-Market névre keresztelt boltot is üzemeltet Magyarország nyugati felén – írja a Napi Gazdaság. 

A Tesco venné meg a Kaiser’s-láncot?

A német Tengelmann csoport a Plus Élelmiszer Diszkont Kft.-hez tartozó Kaiser’s szupermarketlánc eladásáról tárgyal. A lehetséges vevők között van a kis boltok nyitását tervező Tesco is – írja a Budapest Business Journal.


A Kaiser’s hálózat értékesítésére azért kerül sor, mert a németországi tulajdonos portfóliótisztítást hajt végre Európában. A Tesco érdeklődéséről szóló hírt nem kívánta megerősíteni Danks Emese, a Tesco-Globál Rt. szóvivője az Origo.hu-nak nyilatkozva. 

Vegyépszer-közeli vevőé a BÁV


Megy a boltlánc vándorútra – tavaszi piaci zsongás 2

Ugyancsak fontos hír, s a magyar műkereskedelemben is jelentős esemény, hogy gyakorlatilag az Inforg-cégcsoport kezébe került a BÁV Rt., miután az OTP Bank eladta tulajdonrészét a másik főtulajdonossal egy érdekeltségi körbe tartozó társaságnak. Az Inforg bonyolult személyi és cégszálakon keresztül kapcsolatba hozható a Vegyépszer-csoporttal – írja a Népszabadság és a Napi Gazdaság is.

A BÁV vevője a hivatalos tájékoztatás szrint az Inforg csoporthoz tartozó Szövetkezeti Ipari Központ Kereskedelmi és Szolgáltató (SZIK) Kft. A Napi szerint a SZIK a SZIK-LAP Vagyonkezelő Kft. birtokában van. Ez utóbbi tulajdonosai viszont bizonyos Inforg-cégek.


Egy évig tartotta 

Az OTP a Népszabadság szerint 2002 tavaszán, nem sokkal a választások előtt, az ugyancsak az Inforg csoporthoz tartozó Pro-Cash Rt.-vel együtt szerezte meg a BÁV Rt.-t a Magyar Fejlesztési Banktól. Az addig állami kézben lévő 94,5 százalékos paketten 48,26–46,25 arányban osztozott a Pro-Cash és az OTP. 

Nem rossz üzlet


A BÁV megszerzése nem rossz üzlet az Inforg-csoport számára. A cég az előzetes adatok szerint 2002-ben 7,6 milliárd forint árbevételt ért el, adózás előtti nyeresége pedig 381,3 millió forint. A cég jegyzett tőkéje 2,2 milliárd forint, saját tőkéje pedig 6,1 milliárd forint – írja a Népszabadság.


Az OTP Bank tájékoztatása szerint az ügyleten a bank nyeresége több mint 250 millió forint volt. Ez 12 százalékos haszonnak felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik