Belföld

Megkezdődött az EU-békefenntartás Macedóniában

Az első közös európai katonai egységek, az EUFOR erői hivatalosan is átvették hétfőn a NATO-tól a macedóniai békefenntartók szerepét.

A NATO erői 2001 óta állomásoznak a balkáni országban, ahol két éve zárult le az albánok és macedónok közötti fegyveres konfliktus. A Concordia fedőnevű európai katonai akció kezdetét hétfőn Szkopjében hivatalos ünnepség köszöntötte.

A ceremóniát levezénylő és a katonai akció egészét is irányító katonai vezető Pierre Maral francia tábornok lesz. Az eseményen részt vett Borisz Trajkovszki macedón elnök, George Robertson NATO-főtitkár és Javier Solana, az EU diplomáciájának vezetője is.

A katonai kontingens 380 főből áll, és 27 állam fegyveresei alkotják. A legnépesebb alegység a franciáké, akik 175 katonát küldtek a balkáni országba. Az EUFOR hat hónapig állomásozik Macedóniában – írja a La Libre Belgique című belga lap. A katonai kontingens az albánok lakta hegyvidéki részeken járőrözik majd.


Borisz Trajkovszki üdvözölte az európai katonai egységek jelenlétét az országban, szrinte Macedónia ezzel egy lépést tett előre, az európai integráció felé.



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik