Belföld

Megkapták a Bagdad elleni haditervet az amerikai csapattisztek

Az angolszász szövetségesek csapatai megkapták azokat a haditerveket, amelyek nyomán Bagdad ellen kell támadniuk - közölte a CNN.

A haditerv állítólag arról szól, hogy a közeljövőben megváltozik a háború hangsúlya, és a fókusz ismét a Bagdad elleni offenzívára helyeződik.

Az amerikaiak gyakorlatilag ugyanazt teszik most, mint a háború első napjaiban. Arra hivatkoznak, hogy sikerült felvenniük a kapcsolatot az iraki elitegységekkel, és ezek után fókuszálnak megint Bagdad bevételére.

Mindez – mint ismeretes – az első napokban kudarcot vallott. Számos elemző – így például a Der Spiegel német hetilap – felhívta arra a figyelmet, hogy az iraki tábornokok mobiltelefonjaira küldött SMS-üzenetek nem bizonyultak “túlzotan hatékonynak” abból a szempontból, hogy azok valóban átálljanak a szövetségesek oldalára.

Hírek szerint tehát Bászra, Nadzsaf és Nasziríja helyett most Bagdadra összpontosítanak a szövetségesek, és ehhez már megfelelő mennyiségű csapatot gyűjtöttek. Ugyanakkor a Bagdad elleni támadás időpontja igencsak bizonytalan – tudósít a CNN.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik