Belföld

Kovács Kálmán az informatikai fejlesztések támogatásáról

admin

2003. 04. 01. 17:43

A tömeges internethasználathoz ma elsősorban az úgynevezett széles sávú, azaz vezetékes rendszeren keresztül vezet az út, ebben pedig Magyarország nem áll rosszul, a szolgáltatás megfelel az Európai Unió átlagának - mondta Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter Nagyatádon kedden az Európa Napon. Hangsúlyozta: az internetszolgáltatás fejlesztését és ezáltal a felhasználói kör bővülését, különböző pályázati lehetőségekkel támogatják.

A szaktárca idei pályázati kerete 25 milliárd forint, az ágazati minisztériumokon keresztül azonban ennek többszöröse, mintegy 110 milliárd forint használható fel informatikai fejlesztésekre. A miniszter példaként megemlítette: a nagyobb internetszolgáltatók ettől az évtől beruházásaik összegének felét leírhatják az adójukból, a kisközösségi kábelszolgáltatók számára pedig hamarosan pályázatot írnak ki.

Ennek keretében összességében 300 millió forint támogatást igényelhetnek ez utóbbi szolgáltatók, az adott hálózatra csatlakozott új előfizetők számától függően – fűzte hozzá. Kovács Kálmán az európai uniós csatlakozásig hátralévő időszakban a szaktárca legfontosabb feladataként a közösségi internethozzáférés bővítését, a kis- és középvállalkozások támogatását – az úgynevezett e-biznisz továbbfejlesztését -, valamint a kormányzati szolgáltatás, az elektronikus közigazgatás elterjedését jelölte meg.

Ez utóbbival kapcsolatosan megjegyezte: jelenleg az
önkormányzatok mintegy harmadánál nincs internetes összeköttetés. A szaktárca vezetője annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az informatikai minisztérium támogatási kerete nem lesz kevesebb az elkövetkező években sem. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy ez az összeg az uniós csatlakozást követő három évben összességében további 35 milliárd forinttal egészül ki a nemzeti fejlesztési tervben informatikai fejlesztésekkel kapcsolatosan megfogalmazott célokra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.