Belföld

Gazdagodik a főváros

admin

2003. 04. 01. 08:00

Március végéig 40,2 milliárd forint iparűzési és 75 millió forint idegenforgalmi adó folyt be a fővárosban. A Világgazdaság keddi számában Deli Lajos, a Főpolgármesteri Hivatal adóügyosztályának vezetője nyilatkozott.

Deli Lajos elmondta, ebben az évben 127 millárd forint iparűzési adóval és 680 millió forint idegenforgalmi adóval számol az önkormányzat. Az iparűzési adót megosztják a főváros és a 23 kerület között. Budapesten 233 ezer vállalkozást tartanak nyilván, ennek 60 százaléka egyéni vállalkozó, 30 százaléka kis- és középvállalkozás. Tíz százalék a nagy cégek aránya, ám ezek fizetik be az iparűzési adó 85 százalékát. Tavaly nyolcezer új vállalkozás – döntően egyéni vállalkozó – jelentkezett be a budapesti adóhatóságnál.

Az, hogy a fővárosi adóalanyok közül hányan jelentkeztek be az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá, az május 31-i adóbevallásnál derül majd ki pontosan, a nyomtatványban ugyanis ezt fel kell tüntetni. Deli Lajos hozzátette, előzetesen 110 ezer vállakozóra számítottak, ami mintegy 680 millió forintos, tehát nem túl jelentős kiesést okozott volna az önkormányzatnak. Mivel azonban az egész országban nem éri el a 70 ezret az evások száma, így a fővárosiaké a becslések szerint 10-11 ezer körül lehet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.