Belföld

Európai Parlament: nincs egyezség a bővítésről

admin

2003. 04. 01. 22:30

Az EU-intézmények között a csatlakozási szerződés ügyében zajló egyeztetések kedden Athénban tartott újabb fordulóján sem született megállapodás.

Bizonyos előrelépés azonban történt, s ennek alapján az Európai Parlament (EP) a tervezett menetrendnek megfelelően, április 9-én megszavazhatja a szerződést – közölték Brüsszelben parlamenti illetékesek. Ez azt jelenti, hogy nem szenved halasztást a csatlakozási szerződés aláírása sem, amely április 16-án esedékes Athénban a 2004-ben taggá váló tíz országgal. A legfontosabb uniós intézmények – alapvetően az EP és a miniszterek tanácsa – közötti politikai konfliktus lehetősége azonban változatlanul fennáll.

A nézeteltérések amiatt keletkeztek, hogy a szerződésnek a közösségi költségvetés felhasználásáról szóló egyik melléklete pontosan meghatározza, mennyi juthat az új tagországokra a kiadásokból a csatlakozást követő első években. Az EP ezt jogszerűtlennek tartja, mert a jelenlegi tagállamokra nem szabtak meg ilyen rögzített kereteket, vagyis a megállapodás szerinte diszkriminatív. Kifogásolja továbbá, hogy költségvetési előirányzatok ilyen módosítása csak az ő előzetes hozzájárulásával történhet, márpedig ez ügyben nem volt egyeztetés a parlamenttel.

Az Európai Bizottság, az EP és a tanács képviselői legutóbb múlt csütörtökön próbáltak megoldást találni a vitatott kérdésekre, akkor azonban csak abban tudtak megállapodni, hogy ezen a héten Athénban folytatják az egyeztetést. Közben a parlament határozatban erősítette meg, hogy a tanács eljárását – a vitatott mellékletnek a szerződésbe illesztését – költségvetési jogai csorbításának, illetve az újonnan csatlakozó országokkal szembeni hátrányos megkülönböztetésnek tekinti.

A keddi egyeztetésen a soros elnökség és a tanács nevében Jeórjiosz Floridisz görög pénzügyminiszter-helyettes elismerte a parlament költségvetési jogosítványait, és azt sem vitatta, hogy kerülni kell az új tagországokkal szembeni pénzügyi diszkriminációt. Vagyis a tanács is egyetért azzal, hogy 2004-től kezdve a költségvetési eljárások szempontjából is teljesen egyenlően kell kezelni a 25 tagországot.

Egyelőre azonban nem hajlandó teljesíteni a parlamentnek azt a követelését, hogy a bővítés megfelelő finanszírozása érdekében növeljék 600 millió euróval a közösségi költségvetés 2006-ig szóló előirányzatainak a belső politikára vonatkozó részét. Floridisz legfeljebb 300 millió eurós növelést lett volna hajlandó elfogadni.

Az EP küldöttsége most megvárja, milyen döntésre jut az ügyben szerdai ülésén a tagállamok állandó EU-képviselőinek bizottsága (Coreper), majd a jövő hétfőn ennek függvényében terjeszti ajánlásait a költségvetési bizottság elé. A képviselőtestület abban az esetben is kész folytatni a jövő évi költségvetésről szóló tárgyalásokat, ha a tanács ezek után sem lesz hajlandó az általa igényelt költségvetési kiigazításokra. Ha azonban ezek sem hoznak eredményt, úgy fogja tekinteni, hogy a tanács nem tartja tiszteletben a – költségvetési előirányzatokat is tartalmazó – intézményközi megállapodást.

Terry Wynn brit szocialista képviselő, az egyeztetéseken részt vevő parlamenti küldöttség vezetője, a költségvetési bizottság elnöke máris bejelentette, hogy a maga részéről a csatlakozási szerződés ellen fog szavazni április 9-én, noha maga a küldöttség a szerződés megszavazását javasolja majd. “Ez nem pénzkérdés. Ha (a vitatott melléklet) a szerződésben marad anélkül, hogy a parlament garanciát kapna jogosítványainak tiszteletben tartására, akkor nem lesz intézményközi megállapodás. Ha pedig azt várják a parlamenttől, hogy fogadja el a mellékletet, ennek ára van, éspedig a belső politikára fordítandó 600 millió euró” – mondta.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.