Belföld

Az EKB reformot akar a tagjelölteknél, Járai szerint negatív lesz a belépés a büdzsé számára

Az Európai Központi Bank (EKB) alelnöke, Lucas Papademos kedden figyelmeztette az euróövezethez csatlakozni óhajtó EU-tagjelölteket, hogy rendbe kell hozniuk a költségvetésüket, költségvetési reformra van szükségük.

A tagjelöltektől érkező bírálatokkal vitatkozva védelmébe vette azt a rendszert, hogy az euró bevezetése előtt a csatlakozni kívánóknak két évet el kell tölteniük az európai átváltási mechanizmus (ERM-II) kötött érfolyamrendszerében.

– Ez hasznos keret a konvergencia kikényszerítésére, támogatja az euró bevezetéséhez szükséges politikai erőfeszítéseket, ki lehet próbálni az euróra való átálláshoz megfelelő árfolyamot – mondta Papademos kedden egy prágai pénzügyi tanácskozáson. Hozzátette, hogy az euróövezeti tagsághoz, amint mondta, “költségvetési szerkezetváltásra” lesz szükség a tagjelölt országokban, hogy teljesíteni tudják a valutauniós, azaz euróövezeti tagság deficitfeltételeit.

– Ami konfliktust okozhat, az olyan politikáknak a következménye lehet, amelyek nem egyeztethetők össze
kölcsönösen – mondta az EKB alelnöke. – Ha a pénzügypolitika hiteles az árstabilitás számára és a költségvetési politika megfelel ennek, akkor nem kell tartani attól, hogy az ERM-II. nyomást okoz – tette hozzá.

Ugyanezen a prágai értekezleten Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke arról szólt, hogy az EU-csatlakozásnak meglesznek az előnyei, de a költségvetésnek kezdetben nem fog jót tenni a tagság.

– Szerintünk a magyar gazdaság nincs felkészülve az EU-csatlakozás összes lehetséges előnyének kihasználására. A csatlakozás költségvetési hatása negatív lesz. Így a költségvetési deficit, csupán az EU-csatlakozás miatt, növekedni fog Magyarországon, legalábbis az első néhány évben – idézte Járait a Reuters hírügynökség. Járai Zsigmond azt is elmondta Prágában, hogy jelenleg nincs ok kamatváltoztatásra, de ha az Európai Központi Bank (EKB) esetleges döntése kedvezőtlen lenne a forintra, az MNB is lép.

– E pillanatban úgy gondoljuk, hogy az átváltási árfolyam és a kamatszint megfelel a várakozásainknak és az inflációs céljainknak, így pillanatnyilag nincs szükségünk semmilyen lépésre. Ha az EKB döntésének következménye a magyar valuta erősödése lesz, nem fogunk habozni, hogy kamatot csökkentsünk – idézte Járait a Reuters hírügynökség.

A Credit Suisse First Boston befektetési bank kedden kiadott rövid elemzése szerint túl bizakodó a magyar elképzelés az euró 2007-es bevezetésére. A költségvetési gyengeségek miatt aligha vezethető be az euró 2008-09 előtt – írták a bank elemzői, és úgy vélték, hogy az euróövezeti tagság feltételeinek időbeli teljesítése miatti aggodalmak csökkenthetik a portfóliótőke-beáramlást Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik