Belföld

Egyre nagyobb botrányt kavar a tv2 Bazi nagy roma lagzija

A kisebbségi ombudsman is vizsgálja a tv2 Bazi nagy roma lagzi című műsora kapcsán kipattant botrányt. A cigányszervezetek szerint a műsor alkalmas a gyűlöletkeltésre. A tv2 vezetése értetlenkedik. Szakértők szerint nem számíthat komoly büntetésre a televízió.

Személyes konzultációt kért Pintér Dezsőtől, a tv2 elnökétől Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetője a kereskedelmi csatorna egyik, múlt vasárnapi műsora miatt. Az Integrációs Roma Szövetség pedig közleményben fejezte ki felháborodását.


 Az ORTT-hez fordultak 

Az Integrációs Roma Szövetség közleményében úgy vélekedett: a műsor durván megsértette a Magyarországon élő legnagyobb kisebbséget, a cigányokat, amikor bűnözőknek, gépkocsi-feltörőnek, tolvajnak és analfabétának ábrázolta, s ezáltal nevetség tárgyává tette őket. Mindezek miatt az Integrációs Roma Szövetség haladéktalanul panaszt tesz az Országos Rádió és Televízió Testületnél a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény megsértése miatt – olvasható a közleményben.

A romák szerint gyűlöletet keltett a műsor


Horváth Aladár álláspontja szerint a Bazi nagy roma lagzi című műsor sértő a cigányságra nézve. Az OCÖ elnöke az MTI-nek elmondta: jogászokkal konzultálva nem találtak módot arra, hogy kollektív sérelem miatt polgári peres úton szerezzenek elégtételt az ügyben, ezért fordult Pintér Dezsőhöz. Szavai szerint a “humorosnak szánt adás” nem csupán hamis színben tünteti fel a népcsoporthoz tartozókat, valamint alkalmas ellenük indulat, gyűlölet keltésére, de hátráltatja a cigányok egyenjogúvá válását, társadalmi integrációját is. Mint közölte, azért tartja rendkívül elszomorítónak az esetet, mert a tv2 műsorán korábban több, a romák társadalmi beilleszkedését elősegítő produkció volt látható. Az MTI értesülései szerint az OCÖ elnöke korábban azt fontolgatta, hogy “jóvátételt” kér a tv2-től oly módon, hogy a csatorna néhány héten keresztül fő műsoridőben napi egy percben sugározzon a romákról hiteles képet mutató kisfilmet, valamint támogassa ezek elkészítését.


Rendőrökről igen, zsidókról nem

A Rádió C riportere megkérdezte az Írigy Hónaljmirigy menedzserét, hogy tervezik-e hasonló vicces műsor elkészítését, például a magyarországi zsidókról? A menedzser azt válaszolta, hogy legközelebb a rendőröket parodizálja a zenekar. 

A tv2 “mossa kezeit” 


A tv2 szerint a csatorna múlt vasárnap sugárzott Bazi nagy roma lagzi című műsorának célja a szórakoztatás volt, de mivel az egyesekben félreértéseket okozott, a tévécsatorna felajánlja, hogy költségén azonos terjedelmű műsort készíthet az Országos Cigány Önkormányzat, amelyben lehetőséget kap saját szempontjából bemutatni a roma társadalmat és annak valós életét. Erről a tv2 programigazgatója, Poich Lóránt nyilatkozott, az MTI-hez eljuttatott közleményében. Poich Lóránt úgy fogalmaz: az Irígy Hónaljmirígy Magyarország legnépszerűbb paródiacsapata és múlt vasárnapi műsoruk is a szórakoztatás jegyében készült: semmiféle tudatos szándék nem vezérelte sem őket, sem pedig a csatornát akkor, amikor az adás sugárzása mellett döntöttek. – Őszintén sajnáljuk, ha ezzel bárkit is megbántottunk és ezúton kérjük elnézésüket – tartalmazza a közlemény. Poich Lóránt felhívja a figyelmet arra: a műsor paródia volt, “egy humoros komédia műfaj, annak minden elfogadott tartalmi és formai eszközével, amely nem mellőzi az esetlegesen előforduló abszurd elemeket. De hisz pont ezek azok, amelyek a műfajt népszerűvé teszik és minél szélsőségesebb egy paródia annál kevesebb köze van a valósághoz, azaz valóságtartalmát egyértelműen cáfolják.”


Az ombudsman is beindult


Kaltenbach Jenő kisebbségi ombdusman az index kérdésére elmondta, hogy több panaszt kaptak a műsor miatt, de még vizsgálják az ügyet. Egyelőre az adás videofelvételeit próbálják megszerezni, és ha indokoltnak tartják, a napokban bejelentést tesznek az ORTT-nél. Az ORTT-hez érkező panaszok elbírálásánál azonban elvileg nincs jelentősége, hogy hivatalos személy vagy magánember nyújtotta be őket, így valószínűleg az ombudsman bejelentése már nem változtat az ügymeneten.


Magyar Bálint: rasszista sztereotípiákat sorakoztatott fel a műsor

Magyar Bálint oktatási miniszter szerint a tv2 Bazi nagy roma lagzi című műsora sztereotípiák bemutatásával, azok ellensúlyozásának elmulasztásával alkalmas volt a magyarországi cigánysággal szembeni előítéletek megerősítésére, a közösség önérzetének megsértésére; a tárca a történtek kapcsán májusban kampányt indít a sztereotípiák leküzdése érdekében.

A szaktárca vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy vélte: a vasárnap este sugárzott műsorban 45 percen keresztül sértegették a romákat és felvonultatták a velük kapcsolatos legtöbb “rasszista sztereotípiát”. Véleménye szerint a műsor azt sugallta, hogy a roma gyerekek buknak, nem szeretnek tanulni, nem járnak iskolába, büszkék tudatlanságukra, szüleik pedig nem akarják taníttatni gyermekeiket és inkább bűnözőt nevelnek belőlük, mert ez kifizetődőbb.

Úgy vélte: ami a műsorban történt, az nem tekinthető egyetlen televízió magánügyének sem. A tárca vezetője helytelenítette azt a műsorszerkesztői gyakorlatot, amely a minél nagyobb nézettség érdekében “nyíltan rájátszik a látens romaellenességre Magyarországon”. A miniszter erkölcstelennek tartja, hogy egy kisebbséget “megalázó és gyalázatos módon” mutattak be, véleménye szerint ez a társadalmi megbékélés lehetőségét lehetetleníti el.


Mohácsi: „Egész életemben nem éreztem magam ilyen megalázottnak”

Mohácsi Viktória, az oktatási tárca roma ügyekért felelős miniszteri biztosa úgy fogalmazott: egész életében nem érezte magát olyan megalázottnak, mint a műsor 45 perce alatt. A miniszteri biztos nőként és anyaként kikérte magának, hogy a macskák tavaszi szaporodásához hasonlították, és az egész roma közösség nevében felháborodását fejezte ki a műsor miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik