Belföld

Egyéni vállalkozók is kaphatnak NFT-hitelt

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) abban reménykedik, hogy egy hét múlva már az egyéni vállalkozók is hozzájuthatnak a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében meghirdetett beruházási hitelhez.

Kassai Róbert, az iparos és kézműves kisvállalkozók érdekképviseleti szervezetének alelnöke az MTI-nek kedden elmondta: Csillag István gazdasági és közlekedési minisztertől hétfőn arra kaptak ígéretet, hogy a Magyar Fejlesztési Bank haladéktalanul intézkedik, hogy a hitelkonstrukciót az egyéni vállalkozók is már most igénybe vehessék.

Az NFT keretében meghirdetett európai technológiai felzárkóztatási beruházási hitelprogram 40 milliárd forintos kerete igénybe vételének feltételeit a Magyar Fejlesztési Bank és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium dolgozta ki. A hitelkonstrukciót kedden – április 1-jén – elindította a Konzumbank, amelynek ügyféltájékoztatójában még az szerepel, hogy a kedvezményes, hosszú távú, 10 millió forintos hitellehetőségből az egyéni vállalkozói kör nem részesülhet.

Az Iposz rendkívül hátrányos megkülönböztetésnek, valamint a kormányzati szándékkal és az európai kisvállalkozói chartával ellentétesnek minősítette ezt a korlátozást, amely 467 ezer egyéni vállalkozó felzárkózási lehetőségeit nehezítené meg – mondta Kassai Róbert. Ezért az Iposz először a gazdasági tárcához fordult, kérve a konstrukció megváltoztatását, majd a parlamentben az azonnali kérdések és válaszok órájában a Magyar Demokrata Fórum segítségével kért választ az ügyre.

Az alelnök rámutatott: a mikro- és kisvállalkozók hitelfelvételi lehetőségei rendkívül szűkösek, hiszen nem működik a mikrohitel-program és a Széchenyi-kártya sem válhatott széles körűvé a szigorú banki feltételek miatt. Emiatt nagy szükség lenne az újabb, kedvezményes lejáratú hitelre.

Kassai Róbert várakozásai szerint egy éven belül legalább 3-7 ezer egyéni vállalkozó él majd az új hitellehetőséggel. – Ehhez most már csak az szükséges, hogy a Konzumbank meghirdesse a módosított feltételeket – tette hozzá az Iposz alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik