Belföld

Zuhognak a bombák – zuhannak az indexek

Napok alatt kidurrant a háborús tőzsdei lufi. Az Irak elleni támadás első hetében mutatott bizakodás után jelentős eséseket szenvednek el a világ vezető tőzsdeindexei.

A nyári időszámítás első napjaiban a háborús hírek mellett bizalmi felmérések dominálhatnak a részvénypiacokon. Hétfőn az eurózóna vonatkozó indexe, illetve az amerikai Chicago beszerzési menedzserindex nyitja a sort, majd az Egyesült Államok iparának és szolgáltatói szektorának indikátorai következnek. Csütörtökön ülésezik az Európai Központi Bank, kamatcsökkentésre nem számítanak az elemzők. Jelentős mozgást okozhatnak pénteken az amerikai munkaerőpiac márciusi adatai, élükön a várakozások szerint 5,9 százalékra emelkedő munkanélküliségi rátával.

Az elhúzódó háború árnyékában

A múlt héten világszerte meredeken estek a részvényárak. A befektetőket természetesen a szárazföldi offenzíva lelassulása, illetve a háború elhúzódását jelző elemzések késztették részvényeik eladására.

Hétfőn az amerikai tőzsdeindexek az elmúlt fél év legnagyobb esését produkálták, ráadásul később sem tudtak magukhoz térni. Az amerikai fogyasztói bizalmi index közben újabb történelmi mélypontot ért el márciusban, igaz értéke valamivel az elemzői várakozások felett alakult.

A hét hátralévő részében vegyes hatású hírek jelentek meg. A tartós fogyasztási javak megrendelés-állományának februári esését, illetve a lakossági fogyasztás stagnálását némiképp ellensúlyozta az újonnan segélyre jelentkezők alacsony száma, valamint a Michigan Egyetem előzetesnél kedvezőbb véglegesített fogyasztói bizalmi felmérése. Időközben véglegessé vált a tavalyi GDP-növekedés (2,4 százalékos) adata a tengerentúlon, de a várakozásoknak megfelelően nem sokat vizet zavart.

A Dow Jones több mint négy százalékot esett a héten, és a Nasdaq süllyedése is közelítette ezt a mértéket. Közben az amerikai tőzsdékről kitiltották az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió tudósítóit.

Legtöbbet a német tőzsde bukott

Európában még rosszabb hetet zártak a részvénypiacok. Az előző hét nyerteseként számon tartott német tőzsdén volt a legnagyobb a korrekció: a profitrealizálások több mint hét százalékot csíptek le a DAX-ból. A német tőzsdét a márciusban tovább csökkenő IFO üzleti bizalmi indexen felül több biztosítótársaság napokban megjelent eredménye is sújtotta. A Münchener Re részvénye értékének egyharmadát vesztette el öt kereskedési nap alatt, és a Swiss Re is rekordveszteségről számolt be. Ráadásul a svájci társaság bejelentette, hogy csökkenteni kényszerül kifizetendő osztalékának mértékét, erre közel egy évszázada nem volt példa.



Zuhognak a bombák – zuhannak az indexek 1


A hét második felében Franciaországban csökkentették az idei gazdasági növekedés prognosztizált mértékét. Ennek szintén nem örültek a részvényesek, főleg azután, hogy a napokban rendre siralmas képet festő lakossági bizalmi felmérések jelentek meg Olaszországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában.

Kellemes meglepetésként drágult a France Télécom papírja, miután bejelentették, hogy részvénykibocsátással csökkentik a cég jelentős hitelállományát. A Standard & Poor’s közben jelezte, valószínűleg emelni fogja a távközlési társaság jelenlegi, a befektetési kategória alján elhelyezkedő adósságminősítését.

Az olaj ára eközben jelentősen növekedett, Londonban pénteken már 26 dollár felett mozgott a brent típus hordónkénti kurzusa, csaknem kilenc százalékkal magasabb az előző heti árfolyamnál. Kéthetes folyamatos csökkenés után az arany árfolyama is megindult felfelé.

Pénz- és állampapírpiac

 

Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank, hétfői ülésén változatlan szinten (6,5 százalékon) hagyta irányadó alapkamatát.
Az Államadósság Kezelő Központ által rendezett diszkont kincstárjegy aukciókat jelentős érdeklődés kísérte a múlt héten. A három hónapos diszkontból felajánlott 25 milliárdnyi papírra közel százmilliárd forint értékű ajánlat érkezett, a kibocsátó viszont – a többi aukcióhoz hasonlóan – a meghirdetett mennyiséget dobta piacra. A legrövidebb futamidejű papír átlaghozama 8 bázisponttal 6,42 százalékra emelkedett. Felfelé kúsztak a hozamok a hat, illetve tizenkét hónapos diszkontok aukcióin is. A féléves jegy hozama 40 bázisponttal 6,54 százalékra, az éves papíré 19 bázisponttal 6,58 százalékra ugrott a két héttel azelőtti állapothoz képest. Előbbi papírból 30 milliárd forintnyit, utóbbiból 35 milliárd forintnyit bocsátottak ki, kétszeres illetve két és félszeres túljegyzés mellett.
A másodpiacon nem változtak számottevő mértékben a referenciahozamok.
A DWIX index 2 bázisponttal 6,25 százalékra emelkedett.
A forint a sávban árnyalatnyit gyengült, a centrumtól 10,6 százalékra zárta a hetet. A dollár a héten gyengélkedett, így a forint 2,1 százalékot erősödött (229,1).  

Érdektelenség a BÉT-en



Térségünkben nem követték a Nyugat-Európában tapasztalt erős esést a részvénytőzsdék indexei, sőt a cseh piacon még javult is a helyi értékmérő. Lengyelországban ismét kamatot csökkentett a központi bank, a börzeindex vesztesége pedig a moszkvai és budapesti társaihoz hasonlóan egy százalékon belül maradt.

A BUX (7.574,1) egy hét alatt mindössze tíz pontot gyengült, de ez inkább az érdektelenség számlájára írható. A külföldi befektetők távolmaradása, valamint a hazai spekulánsok kiváró taktikája a forgalom erős visszaesést eredményezte. Kedden még tízmilliárd forint feletti forgalmat regisztráltak a BÉT-en, a hét második felében viszont a három nap forgalma összesítve sem közelítette meg ezt a szintet.

Bár az indextagok nagy része emelkedett az elmúlt pár napban, a BUX mégsem tudott erősödni. Az ok két blue chip gyengélkedése. A tervezett bolgár akvizíció során újonnan belépő vetélytárssal szembesülő OTP a hét veszteseként két és fél százalékot esett, a Slovnaft-részesedését 70 százalék fölé növelő Mol pedig fél százalékot.

A legjobban a Fotex teljesített: fokozódó forgalom mellett több mint húsz százalékot erősödött a héten. A papírt a jól értesültek szerint a közeljövőben várható tőzsdei kivezetési tervek bejelentése hajtotta. Folytatódott a Graphisoft árfolyamának javulása is, a január óta a piaccal ellentétesen mozgó, felszálló ágban lévő IT-papír tizedével növelte értékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik