Belföld

Átmeneti menekülttáborokat létesítene az EU a Balkánon?

Az Európai Unió tagországainak oltalmát kereső háborús menekülteknek egy brit javaslat szerint az EU területén kívül, a Balkánon vagy Ukrajnában kialakított menekülttáborokban kellene majd megvárniuk helyzetük tisztázását.

David Blunket brit belügyminiszter pénteken ismertette a menedékjogot kérők helyzetének rendezésére kidolgozott, éles vitát kiváltó javaslatát.

Az EU tagországainak belügyminiszterei Athénban találkoztak, s az EU-ba érkező menekültek kérdéséről tárgyaltak. A jelentés vázlatát ismerő polgárjogi csoportok élesen bírálták az elképzeléseket. Úgy vélik, hogy a kialakítandó átmeneti központok lényegében tömeges internálótáborok lesznek. A nyomásgyakorló csoportosulások azt hangoztatják: igen komoly jogi és erkölcsi kérdések várnak tisztázásra a várható menekülthullám ügyében.

Emberséges bánásmód – kevesebb követelmény?

Az átmeneti központok lehetséges helyszínéül Románia, Horvátország, Albánia és Ukrajna szerepel az elképzelésekben. A tervek szerint ugyanakkor regionális védelmi övezeteket is létesítenének, olyan területeken, amelyekre várhatóan nagy számú menekült érkezik, mint például Törökország, Irán vagy Marokkó térsége. Ehhez azonban jelentősen javítani kell az érintett országok menekültügyekkel foglalkozó rendszerén, beleértve a jelenlegi infrastruktúrát is.

“Egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy ezeknek az országoknak milyen szabványoknak kell majd megfelelniük”, nyilatkozta az EU Observernek Daphne Bouteillet-Pacquet, az Amnesty International menedékjog-szakértője, aki attól tart, hogy a javaslat nyomán csökkentik a követelmények szintjét oly módon, hogy az emberséges bánásmód a “sanyargatástól való védelemre” és az “embertelen bánásmód elkerülésére” korlátozódik.

A jelenlegi rendelkezések alapját a menekültek státusát szabályozó 1951-es egyezmény képezi, amely több más területen is védelmet biztosít az érintetteknek.

A táborok igazgatását valószínűleg az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbizottsága (UNHCR) látja majd el, uniós támogatásból. (Ez ügyben pénteken az UNHCR vezetője, Ruud Lubbers is tárgyalt az EU magas rangú képviselőivel.)

Véletlen egybeesés az iraki háborúval

Az Amnesty International képviselői szerint az athéni tanácskozást egyértelműen az iraki háború kirobbanása, s a várható menekültügyi következmények miatt hívták össze.

– Furcsa, hogy az úgynevezett “Európai Erődítmény” megerősítését célzó javaslat vitájára éppen most kerül sor, amikor az iraki háború miatt nagy embertömegek kényszerülhetnek arra, hogy elhagyják otthonukat, hazájukat – mondta Dick Oosting, az Amnesty International EU-ügyekért felelős igazgatója. Hozzátette: – Különösen ellentmondásos, hogy az ismertetett javaslatok az Európai Uniónak éppen attól a tagországától származnak, amely részt vesz az iraki katonai hadműveletben.

A BBC-nek adott nyilatkozatában David Blunket cáfolta a tanácskozás időzítése és az iraki válság közötti összefüggést, viszont hangsúlyozta, hogy az elmúlt egy esztendő alatt Nagy Britannia a Szaddam Huszein-féle iraki rendszerből menekülő 18 ezer irakit fogadott be.


Forrás: www.euro.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik