Belföld

Szarin-szimulátort találtak a szövetségesek Bászrában

Szarin gáz észlelésére alkalmas felszerelést találtak a Királyi Tengerészgyalogság egységei Bászrában – írja a londoni The Times.

A brit csapatok a dél-iraki városba való behatolásukkor bukkantak orosz és angol felirattal ellátott, szarin-teszt végzésére alkalmas üvegcsékre és használati utasításra. A hely, ahol eddig tárolták ezeket, immár a szövetségesek ellenőrzés alatt áll.

Az iraki felszerelések között volt Geiger-Müller számláló, ideggáz-szimulátor és gázálarcok is, továbbá védőruházat. Mindezek a nukleáris, biológiai és vegyi fegyverek ellen szolgálnak, illetve azok észlelésére alkalmasak.

A szarin igen veszélyes ideggáz, amellyel a britek feltételezése szerint Szaddám Huszein is rendelkezik. A most megtalált felszerelés nem szarint tartalmazott, hanem egy olyan szimulátor (teszt-) anyagot, amely képes kimutatni a gázt. Ugyanakkor a tesztelésre alkalmas anyag is igen veszélyes az emberre, legalábbis, a feliratok és használati utasítások szerint.

A The Times szerint ez még nem bizonyíték arra, hogy Szaddám Huszein megsértette volna a nemzetközi egyezményeket, és valóban vegyi fegyvereket tárolt volna, ám propaganda szempontból jól jöhet a brit-amerikai inváziós hadsereg számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik