Belföld

Nem ért véget a britek eddigi legkeményebb csatája

admin

2003. 03. 31. 02:19

A BBC szerint a brit tengerészgyalogosok hadjáratuk eddigi legnehezebb csatáját vívják Bászra környékén, Abu al-Kaszibnál.

A küzdelmek egy napon át tartottak, s jelenleg is csak átmeneti szünet állt be. A harcokban tankok is részt vettek. A leghevesebb ellenállást Abu al-Kaszib környékén, Bászra elővárosánál tanúsították az irakiak. Az angolok állítólag megpróbáltak bekeríteni egy 3000 fős iraki csoportosulást.

Hadifoglyok tucatjait ejtették az akcióban a britek, akik a foglyokat Umm-Kaszrba küldték, ahol már 3000 embert őriznek a szövetségesek.

Gordon Messenger, a Királyi Tengerészgyalogság 40. kommandóegységének parancsnoka úgy nyilatkozott, hogy Abu al-Kaszib lakossága „általában üdvözölte” a szövetségeseket. A britek állítólag 35 négyzetkilométernyi területet foglaltak el – saját bejelentésük szerint – Dél-Irakban. Ugyanakkor beismerték, hogy Bászra mellett továbbra is erős az ellenállás. Ezért az előzetes tervekkel ellentétben nem fejeződtek be egy nap alatt a küzdelmek, hanem hétfőn is folytatódnak a harcok – írja a BBC.

A harcokban brit részről a tengerészgyalogság 40. kommandója, a légierő 59. független kommandója, a skót dragonyosok (tankok és páncélozott harcjárművek), továbbá az Egyesült Királyság 1. páncélos hadosztálya (tüzérség) vett részt.


vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.