Belföld

Nem ért véget a britek eddigi legkeményebb csatája

A BBC szerint a brit tengerészgyalogosok hadjáratuk eddigi legnehezebb csatáját vívják Bászra környékén, Abu al-Kaszibnál.

A küzdelmek egy napon át tartottak, s jelenleg is csak átmeneti szünet állt be. A harcokban tankok is részt vettek. A leghevesebb ellenállást Abu al-Kaszib környékén, Bászra elővárosánál tanúsították az irakiak. Az angolok állítólag megpróbáltak bekeríteni egy 3000 fős iraki csoportosulást.

Hadifoglyok tucatjait ejtették az akcióban a britek, akik a foglyokat Umm-Kaszrba küldték, ahol már 3000 embert őriznek a szövetségesek.

Gordon Messenger, a Királyi Tengerészgyalogság 40. kommandóegységének parancsnoka úgy nyilatkozott, hogy Abu al-Kaszib lakossága „általában üdvözölte” a szövetségeseket. A britek állítólag 35 négyzetkilométernyi területet foglaltak el – saját bejelentésük szerint – Dél-Irakban. Ugyanakkor beismerték, hogy Bászra mellett továbbra is erős az ellenállás. Ezért az előzetes tervekkel ellentétben nem fejeződtek be egy nap alatt a küzdelmek, hanem hétfőn is folytatódnak a harcok – írja a BBC.

A harcokban brit részről a tengerészgyalogság 40. kommandója, a légierő 59. független kommandója, a skót dragonyosok (tankok és páncélozott harcjárművek), továbbá az Egyesült Királyság 1. páncélos hadosztálya (tüzérség) vett részt.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik