Belföld

Megmenekülhet a csődtől a UPC

A holland UPC, Európa legnagyobb kábeltévé társasága a jelek szerint kikerülhet a csődeljárás hatálya alól, mivel 2002-ben felére sikerült csökkentenie nettó veszteségét és működési eredménye várhatóan az idén is tovább javul.

A cég 2002-es nettó vesztesége 2,24 milliárd euró lett az előző évi 4,4 milliárd után. A 2002-es eredményt hárommilliárd euró leírás terhelte meg. A UPC magalakulása óta még egyszer sem termelt nettó nyereséget. Az idén viszont forgalmának 12 százalékos növekedése mellett 525 millió euró működési eredményre számít. Az elmúlt évben folytatódó tevékenységeinek bevétele 1,366 milliárd euróra rúgott, 15 százalékkal többre mint az előző évben. Az EBITDA eredmény ezzel párhuzamosan 284 millió euró lett, szemben a 2001-es 162 millió euró veszteséggel.

Az idén és az elkövetkező két évben a szolgáltatás színvonalával kapcsolatban folyó bírósági eljárás 25 millió euróval terhelheti meg az EBITDA eredményt. Az összesen 10,4 milliárd eurós adóssághalmaz nagy részétől a társaság részvény konverzió útján kíván megszabadulni. A UPC pénzügyi helyzetének rendezését célzó átszervezési folyamat egy hónapos halasztást szenved az egyik kisebb hitelező bírósági keresete miatt.

A UPC az amerikai média mogul John Malone tulajdonában lévő Liberty Media közvetett ellenőrzése alatt áll a UnitedGlobalCom által, mely európai terjeszkedési stratégiájában kulcsszerepet szán a holland táraságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik