Belföld

Macedóniába érkeztek az első EU-katonák

Venezuela Kolumbiát bombázza, az USA és Nagy-Britannia Irakot támadja, mindeközben az EU megkezdte az első közös akcióját, és Macedóniába telepíti az EUfor nevű egységét.

Az EU tulajdonképpen a NATO-t váltja fel Macedóniában, ahol korábban az albán kisebbség felkelői és a macedón kormánycsapatok között bontakozott ki konfliktus. A 2001-es összecsapások mára megszűntek, az EUfor nevű csapatok ezért amikor hivatalosan átveszik a NATO szerepét, akkor tulajdonképpen klasszikus békefenntartó funkciót látnak majd el.

A Concordia fedőnevű EU-akció hivatalosan még nem kezdődött el, de már Macedóniába érkezett az első 350 európai uniós katona, akiknek a 2001-es békekötést kell betartatniuk Macedóniában.

Az EU haderői Macedónia hegyvidékeit ellenőrzik majd főleg, különösen a Koszovó, Albánia és Szerbia határvidékén elhelyezkedő magaslatokat,ahol sok albán él. Az európai békefenntartók 27 országból verbuválódnak, de vannak köztük olyan nemzetiségű katonák, akik nem EU-tagállamokból származnak.

A legnagyobb katonai kontingens a franciák küldték a helyszínre, ezért az ottani szárazföldi erők parancsnoka is francia lesz. Minthogy azonban az EU NATO-felszereléseket és tervezést használt fel, az egész akció főparancsnoka a legmagasabb rangú európai NATO-tábornok lesz, aki történetesen a német Rainer Feist admirális. Ő az európai NATO-csapatok második számú parancsnoka is egyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik