Belföld

Ma szerződik az IHM a netes cégekkel

A magyar lakosság 43 százaléka hallott a kormány internetár-csökkentési szándékáról, és 68 százalékuk hasznosnak ítélte a kezdeményezést – nyilatkozta Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium államtitkára a Népszabadság hétfői számában.

Az internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások esetében 87,5 százalékos volt a szándékkal egyetértők aránya – derült ki a 18 éven felüliek körében végzett reprezentatív Tárki-felmérésből.
Azok a megkérdezettek, akiknek van világhálós hozzáférésük, az elmúlt hónapban átlagosan 6144 forintot költöttek a szörfözésre. Akik hallottak a kormány tervéről, ennél valamivel többet, átlagosan 6616 forintot fizettek ki az elmúlt hónapban a világháló használatára, akik nem hallottak az árcsökkentési hírről, 4451 forintot költöttek ugyanerre a célra.

A megkérdezettek éppen arról az internetszolgáltatóról, az Axeleróról tudnak a legtöbben, amely elsőként hajtotta végre az átlagosan 25 százalékos árcsökkenést. A többi netes cég viszont nem tudta elfogadni a Matáv feltételeit, amely bár biztosította volna, hogy a kiskereskedelmi árnál 25 százalékkal olcsóbban juthassanak hozzá a világháló eléréséhez szükséges tarifákhoz, ám nekik kellett volna számlázniuk. A cégek vitájába végül beavatkozott az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, így születhetett meg a kompromisszumos megállapodás.

Az állam a jövőben nemcsak a világháló használatához kötődő telefondíjakhoz, hanem magához az internetszolgáltatáshoz is hozzájárul. A legtöbb világhálós cég pedig átlagosan 25 százalékkal csökkenti a 15, 40 és 100 órás kedvezményes lakossági internetcsomagjának árát. Az állam ugyanis a bruttó díjbevétel arányában összesen 13 százalékos támogatást nyújt az internetszolgáltatóknak, emellett a cégek további 6-7 százaléknyi kedvezményt adnak előfizetőiknek, illetve a Matáv „beszedési kockázat” címén négy százalékot visszatérít a szolgáltatóknak. Ahhoz, hogy a netes cégek igénybe vehessék az állami támogatást, be kell jelentkezniük a minisztériumhoz.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az IHM már valamennyi telefonszolgáltatóval (Matáv, Vivendi, Hungarotel, Monortel, Emitel) megkötötte az új szerződést a percdíjak állami támogatásáról. A piacon domináns netes cégek várhatóan hétfőn írják alá a dokumentumot a tárcával, és majd ennek alapján jelenhetnek meg a következő hetekben a piacon az új ajánlatok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik