Belföld

Lesz min szavaznunk az EU-ra

Az április 12-i EU-népszavazáshoz szükséges nyomtatványok és szavazástechnikai anyagok gyártását, expediálását, szállítását az Állami Nyomda Rt. - Pénzjegynyomda Rt. konzorcium végezheti bruttó 350 millió forintért. A Közbeszerzési Értesítő szerint, a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala által kiírt, hirdetmény közzétételével induló, kétszakaszos, tárgyalásos eljárás során 8,5 millió választópolgár számára gyártják le a szavazással kapcsolatos dokumentumokat.

A tenderre két ajánlat érkezett, a nyertes konzorcium mellett pályázott még a Szenzor Számítóközpont Kft. is. A győztes alvállalkozókat alkalmaz majd a hirdetmény-plakátok, kiadványok, brosúrák egy részének gyártására, a különféle szavazóköri dobozok, borítékok, a nemzeti színű szalag és zsinór, valamint a golyóstollak szállítására.

A konzorcium több állami megrendeléshez jutott pályáztatás útján. A konzorcium szállíthatott a múlt év őszén 350 millió forint értékben 1,3 millió darab forgalmi engedélytokot és adatbiztosító fóliát a Belügyminisztérium számára.

Szintén e két társaság nyerte a 860 millió forint összköltségű a közbeszerzési eljárást a 2002. évi országgyűlési és önkormányzati választások szavazólapjainak gyártására és szállítására. A két nyomda készítette el az okmányvédelemmel ellátott egyéni vállalkozói igazolványokat 2000 és 2003 között. A 700 ezer egyéni vállalkozói igazolvány és az 500 ezer pótlap legyártása, 300 millió forintba került.

Az 1,4 milliárd forint jegyzett tőkéjű Állami Nyomda Rt. az elmúlt évben az előzetes adatok szerint több mint 10 milliárd forint forgalmat ért el. A legutóbb közzétett mérlegadatok szerint 2001-ben 9,441 milliárd forint volt a nettó értékesítési árbevételük, ami 27 százalékkal haladta meg a 2000. évit. A cég értékcsökkenés nélkül számított üzemi eredménye 1,525 milliárd forintot, míg adózás előtti eredménye 623 millió forintot tett ki 2001-ben, 32 illetve 3 százalékkal többet, mint 2000-ben.

A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő, 8,9 milliárd forint jegyzett tőkéjű Pénzjegynyomda Rt. 2001-ben 4,98 milliárd forint árbevételt ért el, 20 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik