Belföld

Járai: Magyarország még nem elég felkészült

A jegybank elnöke a fiatal közgazdászok szombaton, Gyöngyösön tartott országos találkozóján úgy vélekedett, hogy Magyarország ma még nincs felkészülve arra, hogy megfelelően kihasználja az Európai Unió kínálta gazdasági lehetőségeket.

Járai Zsigmond jegybankelnök ezért a csatlakozás gazdasági előnyei lassabban fognak jelentkezni, mint a korábban integrálódott országok, például Portugália és Spanyolország esetében.

Közlése szerint az állam bürokratikus működése, a versenyképesség alacsony foka, a szakképzés nem megfelelő szerkezete, az igazságszolgáltatás lassúsága, az idegennyelv-ismeret hiánya, a munkaerő alacsony mobilitása mellett a legfőbb gond az aktív keresők alacsony aránya.

Ez azt jelenti, hogy amíg az Európai Unióban a népesség 40-45 százaléka tartja el a lakosságot, addig nálunk ez az arány 36 százalék.

A helyzetet súlyosbítja, hogy közülük 800 ezer ember közalkalmazottként dolgozik, mindez együttesen pedig magas állami elvonásokat tesz szükségessé, ami viszont rontja az ország versenyképességét – mondta Járai Zsigmond.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik