Belföld

Hat éves mélyponton az eurózóna gazdasági hangulata

A New York-i terrortámadás óta nem zuhant olyan mértékben az eurózóna üzleti hangulatát mérő index, mint az iraki háborút közvetlenül megelőző hónapban.

Az euróövezetben márciusban hat éves mélypontra esett a gazdasági hangulatot jellemző index. Az üzleti körök, a háztartások borúlátása már az iraki háború beindítása előtt jellemzővé vált. Az Európai Bizottság által közzétett index 2001 szeptember 11-e óta a leggyorsabb ütemű esésén ment keresztül, ami a munkanélküliség növekedésének és a 12 tagú közösség háztartásai pénzügyi helyzete rosszabbodásának, végül is a lanyha gazdasági konjunktúrának tulajdonítható.

Az EU statisztikai hivatalának hétfőn közölt mérőszáma szerint 97,8 pontra esett a gazdasági hangulatot jelző index a februári 98,4 pontról.(Az elemzők 98,0 pontot vártak márciusról.) Az adatokat a tagországok többségében március első két hetében gyűjtötték össze, még a március 20-án elindított háború előtt.

A háztartások bizalmát jelző mutató mínusz 21-re esett a februári mínusz 19-ról, míg az üzleti bizalmi mutató mínusz 12-re esett az előző havi mínusz 11-ről. A fogyasztói bizalom kilenc év óta nem volt ilyen alacsony szinten, az üzleti bizalom pedig legutóbb 2002 szeptemberében volt ilyen alacsony. Ez utóbbi azt jelzi, hogy a rövid távú gazdasági kilátásokat az üzleti körök negatívan ítélik meg – közölte egy szakértő. Az üzleti részmutatók mindegyike, így a termelés változása és a termeléssel összefüggő várakozások, a rendelésállomány és az export rendelésállomány, mind romlást jelez. Csak a végtermékek készletállománya növekszik.

A szakértők szerint mindez nyomást fog gyakorolni az Európai Központi Bankra, hogy az mérsékelje a kamatokat, még akkor is, hogy az infláció az euróövezetben márciusban 2,4 százalékon állt, felülmúlva az EKB maga szabta 2 százalékos határt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik