Belföld

A görög EU-elnökség prolongálná Duisenberg mandátumát

Az EU soros görög elnöksége azt javasolja, hogy hoszabbítsák meg fél évvel Wim Duisenbergnek, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének július 9-én lejáró mandátumát - közölték pénteken brüsszeli források.

Az elnökség illetékeseinek korábbi tájékoztatása szerint e kérdés valószínűleg szerepelni fog az uniós pénzügyminiszterek e heti Krétán tartandó tanácsülésének napirendjén. A végleges döntés mindenesetre csak az EU június 20-21-én Szalonikiben tartandó csúcsértekezletén esedékes.

Duisenberg távozásának időpontjával kapcsolatban azért merültek fel kételyek, mert kiszemelt utóda, Jean-Claude Trichet, a francia nemzeti bank kormányzója ellen is vizsgálat indult a Crédit Lyonnais körüli botrányban. Trichet-t azzal gyanúsítják, hogy közreműködött azoknak a veszteségeknek az eltüntetésében, amelyek miatt 1993-ban az akkor még állami tulajdonban lévő francia pénzintézet az összeomlás szélére került.

Trichet ügyében azonban csak június 18-án, néhány nappal a szaloniki csúcs előtt esedékes a bírósági döntés, ezért a tagállamoknak addigra megállapodásra kellene jutniuk Duisenberg megbízatásának esetleges meghosszabbításáról. Korábban egyéves hosszabbítás is szóba került, hogy Franciaországnak legyen elég ideje a Trichet jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok tisztázására.

Maga Duisenberg már a múlt hónapban jelezte, hogy szükség esetén kész lenne továbbra is tisztségében maradni, és uniós források szerint a tagállamok többsége is ezt a megoldást részesítené előnyben egy ideiglenes elnök kinevezésével szemben. A holland bankárt 1998-ban nyolcéves időszakra nevezték ki az euróövezet jegybankjának élére, de azzal a hallgatólagos megállapodással, hogy megbízatásának félidejében lemond, és átadja helyét egy franciának, aki viszont már valóban kitöltené a nyolcéves mandátumot. Párizs ugyanis már akkor magának igényelte az EKB elnöki tisztségét, s csak ezzel a kompromisszumos egyezséggel volt hajlandó hozzájárulni Duisenberg kinevezéséhez.

Ha Trichet ügye rosszul alakul, lehetséges alternatívaként szóba került Jean Lemierre, a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) (ugyancsak francia) elnökének kinevezése az EKB élére. Trichet azonban közel áll Jacques Chirac francia elnökhöz, aki értesülések szerint nem szívesen járulna hozzá a szocialistákkal rokonszenvező Lemierre kinevezéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik