Belföld

Európának is lesz műholdas navigációs rendszere

Németország és Olaszország megállapodásával elhárult az akadály az európai műholdas navigációs rendszer kiépítése elől. A Galileo központja a bajor gazdasági minisztérium közlése szerint a München melletti Ottobrunnban lesz, részletek azonban nem ismeretesek.

Európa a Galileoval saját műholdas navigációs rendszert akar
kiépíteni a világűrben, hogy megtörje az amerikai GPS navigációs rendszer hegemóniáját. Ezáltal pontos és megbízható helymeghatározás lesz lehetséges a Föld bármely pontján.


Az amerikaiak bizalmatlanok


Az amerikai GPS (Global Positioning System) rendszer mindezt már tudja, adataira évek óta magánemberek által is beszerezhető készülékek is támaszkodnak. Az amerikai hatóságok azonban a műholdjeleket mindenkor előzetes figyelmeztetés nélkül zavarhatják, kódolhatják vagy teljesen ki is iktathatják. Ezáltal a potenciális ellenfelektől el akarják venni
azt a lehetőséget, hogy a GPS segítségével fegyvereket vagy
csapatokat irányítsanak külföldön az Egyesült Államok ellen.


2004-ben fellövik az első holdat 


A Galileo előirányzott 20 műholdját 20 ezer kilométeres
magasságban szerelik össze és stabil Föld körüli pályán keringtetik azokat. Minden műhold periodikusan két adatot továbbít a Földre: egyrészt saját űrbéli pozícióját, másrészt pedig a pontos időpontot. A földi vevő több műholdról kap ilyen jeleket. Ezek időben eltolódva érkeznek hozzá, és ezekből az időkülönbségekől számítható ki a vevő helyzete a Földön. Az első műholdakat 2004-ben lövik fel. A hálózat teljes kiépítése 30 műholddal 2008 végén készül el. Az 1,1 milliárd eurós kezdő finanszírozás felét a 2002-2005-ig terjedő időszakra az EU
viseli, másik felét az Európai Űrhajózási Hivatal (ESA).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.