Belföld

Atípusos tüdőgyulladás – a gazdaságban is szedi áldozatait

Hiába a karantén és a tanítási szünet, tovább terjed az atípusos tüdőgyulladás – egyelőre a Távol-Keleten. A halálos kór a turizmus mellett már a kereskedelmet, az ipart és a pénzügyi szektort is érinti.

Vasárnap Hongkongban újabb 88 embernél azonosították a kórt, több esetben, mint bármely korábbi napon. Ezzel 213-ra emelkedett azoknak a
Atípusos tüdőgyulladás – a gazdaságban is szedi áldozatait 1

száma, akik megkapták a rejtélyes tüdőgyulladást a távol-keleti nagyvárosban. A karantén és az iskolaszünet ellenére tovább emelkedett a Szingapúrban azonosított betegek száma is, a kínai szervek azonban nem hoznak nyilvánosságra friss adatokat a fertőzöttekről.

Azt már korábban is sejteni lehetett, hogy a kórokozó feltűnése miatt egyre kevesebb vendég érkezik a távol-keleti régióba, mára azonban elemzők a turisztikai ágazat mellett a kór kiskereskedelemre és az iparra gyakorolt hatását sem tartják elenyészőnek. Hongkongban, a vírus felbukkanásának gócpontjában a máskor hétköznapokon zsúfolásig megtelt bevásárlóközpontok, bárok és éttermek konganak az ürességtől – tudósítanak a helyszínről a hírügynökségek.

Összeomlik az idegenforgalom?

A betegek után a legnagyobb vesztesek mindenképpen a régióra koncentráló légitársaságok. Egyre több kormány figyelmeztette lakosait, hogy ne induljanak el a régió országaiba. Ennek következtében az elmúlt héten átlagosan 60 százalékkal estek vissza a helyfoglalások. A helyi tőzsde múlt heti legnagyobb vesztese is egy légitársaság, valamint két helyi szállodalánc volt. Hasonló a helyzet Szingapúrban.  

Zárva tartanak az iskolák és egyetemek, a Rolling Stones után Carlos Santana és a Moby együttes is lemondta szingapúri és hongkongi fellépését. A helyzetet jól ismerő elemzők szerint ennél súlyosabb probléma az, hogy a megbetegedések azonosítása után több cég bezárta hongkongi irodáját – köztük a HSBC, a Bank of China és a Hewlett-Packard.

Több makroelemző csökkentette Hongkongra és a szingapúri városállamra vonatkozó idei növekedési előrejelzését. Szinte biztosra vehető az előrejelzések csökkentés Kína esetében is, ahol az export visszaesésétől tartanak. Hongkong közelében gyártják ugyanis a kínai exporttermékek igen jelentős hányadát – kongatja meg óvatosan a vészharangot az ABN Amro közgazdásza.

Kínában, ahol az eddigi legtöbb, szám szerint 55 halálos áldozatot jelentették, nincsenek friss adatok a fertőzöttek számát tekintve. Hírügynökségi jelentések szerint a város vezetése figyelmeztette a pekingi kórházakat a fokozott fertőzésveszélyre, egyszersmind átfogó ellenőrzési és jelentési kötelezettséget írt elő számukra. A városvezetés ugyanakkor arra is felkéri a kórházakat, hogy kifelé mutassanak nagy nyugalmat, és zárják ki a sajtót a kórtermekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik