Belföld

2004-től szállhat el a gázár

A lakossági gáz ára az idén a kompenzációt is figyelembe véve éves átlagban 4,3 százalékkal lesz magasabb, 2004-től viszont követni fogja a magyarországinál magasabb import árat, csökkenő ellentételezés mellett.

A lakossági gázárak meghatározása – az uniós csatlakozás ellenére – 2007-ig mindenképpen a magyar kormány hatáskörében marad, de lehetőség van az átmeneti idő meghosszabbítására is. Az Európai Unió irányelvei szerint 2007 júliusától kell teljes egészében megnyitni az energia piacokat, vagyis addig mindenképpen fennmaradhat a közüzemi piac a lakosság számára.

Az unió teljes piacnyitásra vonatkozó irányelvét azonban csak Magyarország csatlakozási tárgyalásainak lezárását követően fogadták el, így lehetőség van derogáció, átmeneti felmentés kérésére is – mondta Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára. Az államtitkár szerint meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy érdemes-e élni a derogáció lehetőségével.

Hatvani György elmondta: a közüzemi piac fenntartásával a kormányzat a legkisebb költség elvének betartására fog törekedni. Az államtitkár azt hangsúlyozta, az uniós gázárak utolérése és az életszínvonal emelkedése egyaránt fontos.

Az unióban a lakossági gázárak mértéke lényegesen magasabb a magyarországiénál, mégis az alacsonyabb bérek miatt az összes kiadásból arányaiban a magyarok többszörösét fordítják energiára, mint a németek, vagy a franciák.


A kompenzációs rendszer

A gáz ára idén a fűtési szezon végétől, vagyis május 15-től a lakossági fogyasztóknál 12 százalékkal, az egyéb fogyasztók körében 15 százalékkal emelkedik. A lakosságnál októbertől életbe lépő kompenzációt is figyelembe véve azonban az átlagos áremelés éves szinten 4,3 százalék lesz.

A lakosságnál októbertől, még a téli fűtési szezon előtt életbe lép az a kompenzációs rendszer, ami különböző mértékben csökkenti a terheket, így lesznek olyanok akiknek csak 6 százalékkal kell többet fizetni a gázért. A legjobban azok járnak akik kevés gázt fogyasztanak, ugyanis a kormány feltételezése szerint e réteg a legrászorultabb.

A kedvezmény a lakossági célú közvetlen földgázfogyasztást, a földgázalapú távfűtést és a vezetékes pb-gáz-fogyasztást érinti. Ennek alapján október 1-jétől az egységes lakossági árat a fogyasztástól függő, úgynevezett tömbtarifa váltja fel.

Az első tömbben, ahova a fogyasztó háztartások 53 százaléka tartozik, és a fogyasztás nem haladja meg az 1500 köbmétert évente, a májusi 12 százalékos emelést 6 százalékra mérséklik. A második tömbbe az 1500-3000 köbméter közötti fogyasztók tartoznak, akiknek az áremelés mértéke 8 százalék lesz. A 3000 köbméter fölötti fogyasztókat a kompenzáció már nem érinti, így azoknál a 12 százalékos áremelés érvényesül.

A harmadik tömböt elérő, 3000 köbmétert meghaladó éves fogyasztással a háztartások mindössze 10 százaléka rendelkezik. A magyar háztartások átlagos éves fogyasztása 2000 köbméter.

A kompenzációt úgy kell számolni, hogy 1500 köbméteres fogyasztásig minden esetben 6 százalékkal kell többet fizetni a lakosságnak, az e fölötti gázmennyiség ára pedig a meghatározott sávoknak megfelelően kerül többe. Így az átlagos fogyasztás esetén 1500 köbméterig 6 százalékos, 500 köbméternél pedig 8 százalékos drágulással kell számolni októbertől.

A kedvezményes ellátás automatikusan, alanyi jogon jár, azért azt nem kell kérelmezni. A kedvezményt a szolgáltatók számolják el.

A Parlament jelenleg tárgyalja a földgázra vonatkozó új törvényi szabályozást. Eszerint a jövő évtől a gáz árának alapja a világpiaci gázár lesz, mégpedig úgy, hogy a lakossági szektorban elviselhető legyen a drágulás. A kompenzáció alapját a világpiacinál jóval alacsonyabb áru magyar kitermelésű gáz adja. A magyar gáz árnyereségéből finanszíroznák lakossági kisebb mértékű emelkedést. A kompenzáció mértéke azonban fokozatosan csökken a jelenlegi elképzelések szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik