Belföld

A szaúdi értelmiségiek nem tárgyalnak az amerikai nagykövettel

Szaúdi értelmiségiek nem hajlandók tárgyalni az amerikai nagykövettel, mert szerintük nem alkalmas a helyzet a párbeszédre.


A második Öböl-háború kiélezte a diplomáciai viszonyokat az arab országok és az USA között. Ennek sorába tartozik az is, hogy Szaúd-Arábia nem engedte át területét az Irak elleni támadáshoz, jóllehet az első Öböl-háborúban innen indultak az angolszász csapatok Szaddám ellen.

A kiélezett helyzetet jellemzi, hogy nemrégiben 120 szaúdi értelmiségi visszautasította azt a tárgyalásra szóló meghívást, amelyet az arab országban szolgálatot teljesítő amerikai nagykövet postázott nekik.

Robert Jordan rijadhi nagykövet azért szeretett volna személyesen is találkozni a szaúdi értelmiségiekkel, mert korábban azok George W. Bush amerikai elnöknél tiltakoztak az amerikaiak iraki akciója ellen. Jordan szerette volna elmagyarázni az USA álláspontját, ám a petíciót aláíró szaúdiak egyhangúan elutasították a megbeszélésen való megjelenést – írja az arabnews.com. Negatív válaszukat e-mailen küldték el a nagykövetnek – mondta Haszán Al-Musztafa, az eredeti petíció aláíróinak egyike.

A tiltakozók szerint ugyanis a jelenlegi helyzet nem alkalmas arra, hogy találkozzanak a nagykövettel, minthogy az amerikai kormány figyelmen kívül hagyja az ENSZ álláspontját és a világ közvéleményét is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik