Belföld

Franks tábornok szerint a terveknek megfelelően alakul a hadművelet

A tervek szerint alakul az Irak elleni katonai művelet és „figyelemre méltó hadisikereket" érnek el a koalíciós erők - jelentette ki Tommy Franks tábornok, az iraki hadműveleteket irányító amerikai középső parancsnokság főnöke vasárnap. Az amerikaiak hírek szerint Irak területének 40, légterének 90 százalékát ellenőrzik.

A katari főparancsnokságon tartott sajtóértekezletén Franks tábornok kijelentette, hogy nincs semmiféle szünet a hadműveletekben és tagadta azt is, hogy nézetkülönbségek lennének közte és a Pentagon legfelső vezetése között a háború lefolytatásához szükséges haderő nagysága ügyében. Tagadta, hogy a hadművelet megkezdése előtt nagyobb létszámú csapatkontingenshez ragaszkodott volna.

Az iraki hadműveletek főnöke azokra a sajtójelentésekre reagált, amelyek szerint a tábornokok több szárazföldi csapat kivezénylésére vonatkozó kérését Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter ismételten elutasította. E hírek szerint amerikai katonai illetékesek kijelentették azt is, hogy a katonák és fegyverek hiánya miatt a nyárig is elhúzódhat az iraki háború.

Erre reagálva Franks nem zárta ki, hogy a Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének megdöntését célzó hadművelet a nyárig eltart. „Sohasem lehet tudni, hogy meddig tart egy háború” – mondta.

Tagadta, hogy katonai kérdésekben Rumsfeld védelmi miniszter mondaná ki az utolsó szót, olykor figyelmen kívül hagyva a hadműveleti főnök véleményét is. „A katonai döntéseket én hozom”, mondta, hozzátéve, hogy „csalódni fog, aki éket próbál verni a döntéshozatalban résztvevő vezetők között”.

Cáfolta, hogy bármiféle szünet lenne a hadműveletekben. Egyes amerikai katonák közlése szerint azt mondták nekik vasárnap, hogy akár hetekig is tartó szünet lehet a Bagdad felé való szárazföldi előrenyomulásban a makacs iraki ellenállás és az akadozó utánpótlás miatt. A tisztek 35-40 napig tartó szünetről tájékoztatták katonáikat vasárnap, míg szombaton még legfeljebb hat napig tartó megállásról volt szó.

A szívós iraki ellenállás és a gerillaháború nem képes megakadályozni az utánpótlás eljutását Kuvaitból a közép-iraki fronton harcoló csapatokhoz – jelentette ki Tommy Franks. Közölte, hogy „gonosztevők bandái” fészkelték be magukat olyan városokba, mint Bászra, Násziríja és Nedzsef, és azokból kiindulva rajtaütésekkel próbálják szétzilálni a fronthoz vezető 400 kilométeres utánpótlási útvonalat. Azt mondta, hogy ezek a kísérletek eredménytelenek.

A tábornok katonai sikerek hosszú listáját sorolta fel „egy olyan hadműveletben, amelyhez foghatóra eddig nem volt példa”. – A légierő napi 24 órán át hajt végre műveleteket az ország minden négyzetméterén és a (szembenálló) rezsim napról napra veszít harci képességéből – mondta a tábornok az AP jelentése szerint.

A hadműveleti főnök kilenc jelentősebb hadisikert sorolta fel, közte azt, hogy a szövetséges erők biztosították a déli olajmezőket, teljes hosszában ellenőrzésük alatt tartják az iraki tengerpartot, megnyitva az utat a segélyszállítmányok előtt, északon pedig az elmúlt 48 órában hatalmukba kerítettek egy óriási terroristakiképző-tábort, megölve az Anszár al-Iszlám szélsőséges szervezet legkevesebb 120 harcosát. A koalíció légi és szárazföldi cselekvési szabadságot élvez Irak nyugati részén, a több elfoglalt légitámaszpontról kiindulva hajt végre légi műveleteket, tette hozzá.

Elmondta, hogy Szaddám Huszein rendszerével szembenálló irakiak működnek együtt a szövetségesekkel, például Násziríjában, ahol a kormányzó Baasz Párt tisztségviselőiről szolgáltattak adatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik