Belföld

Az eddigi legnagyobb indiai és marokkói tüntetés

Több mint 150 ezer ember részvételével az eddigi legnagyobb háborúellenes indiai tüntetést rendezték meg vasárnap Calcuttában. A tömeg George W. Bush amerikai elnököt jelképező, több tucatnyi bábut felgyújtott.

A tüntetők magját a demonstrációt szervező kommunista párt tagjai alkották, és hozzájuk csatlakoztak a társadalom minden részéből, még gyerekek is. (Nyugat-Bengália szövetségi államban, amelynek fővárosa Calcutta, a kommunista párt van kormányon.) A békés tömeg keresztülvonult a belvároson, hatalmas forgalmi dugókat okozva. Több tüntető elhozta kutyáját, amelyre ráírta Bush vagy Tony Blair brit kormányfő nevét. A tüntetők Amerika-ellenes jelszavakat kiabáltak, de végig békések maradtak a 9 kilométer hosszú úton. A menethez több tucatnyi nyugati turista is csatlakozott.

Az indiai háborúellenes mozgalom diák-, baloldali, muzulmán és különböző szakszervezeteket tömörít. Az indiai szövetségi kormány mindig ellenezte, hogy a szövetségesek egyoldalúan háborút indítsanak Irak ellen. Az ellenzék azonban bírálja Újdelhit, mert szerinte nem túl szigorú Washingtonnal szemben.

Mintegy 200 ezer fő vett részt a marokkói fővárosban rendezett háborúellenes vasárnapi tüntetésen is. Néhányan fegyvert imitáló tárgyakkal hadonásztak, Szaddám Huszein iraki elnököt ábrázoló képeket tartottak a magasba. A tüntetők legalább tucatnyi amerikai és izraeli zászlót elégettek, és összetörték a McDonald’s amerikai gyorséttermi lánc egy utcai reklámtábláját.


Az Egyesült Államokkal szövetséges rabati kormány már korábban kifejezte amiatti aggodalmát, hogy a háború haragra gerjeszti a marokkói iszlám fundamentalista mozgalmat. A mozgalom képviselői nagy számban vettek részt a vasárnapi tüntetésen – jelentette az AP.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik