Belföld

Dráma Bászrában: a britek kiéheztetésre és lázadásra játszanak?

A CNN szerint brit csapatok Bászra déli elővárosaiban támadást intéztek Szaddám Huszein csapatai ellen.

A támadás során több páncélost semmisítettek meg, és egy iraki tábornokot ejtettek foglyul (ez utóbbi hír később hamisnak bizonyult). A harcokban életét vesztette egy iraki ezredes is. A britek házról házra haladnak, s ebben a műveletben állítólag nagy segítségükre vannak az Észak-Írországban szerzett tapasztalataik – írja a BBC.

Ugyanakkor a német Der Spiegel arra emlékeztet, hogy a britek nem akarják utcai harcokban elfoglalni a várost, mert az nagyon súlyos vérveszteséget jelentene. Ezt megerősítette a londoni Sunday Telegraphnak nyilatkozó dandártábornok, Braham Brinns is. Korábban az ostromlók arra számítottak, hogy felkelés tör ki a zömmel siíta Bászrában a szunnita vallási irányzathoz tartozó Szaddám ellen. Ebben a feltevésükben azonban csalatkozniuk kellett a briteknek. A siíták eddig nem lázadtak fel, vagy ha igen, akkor azokat a megmozdulásokat gyorsan leverték a Szaddám-hívők. A brit katonai szóvivő elismerte, hogy jelenleg is az a céljuk, hogy fellázítsák a bászraiakat.

Britek a Der Spiegel szerint úgy akarják zendülésre késztetni a bászraiakat, hogy kiéheztetik a várost. Ezért mostanában élelmiszer-raktárakat lőnek szét a szövetségesek – legalábbis ezt állítja az iraki tájékoztatási miniszter, aki szerint egy 75 ezer tonna élelmiszert tároló létesítményt romboltak le a brit páncélosok a dél-iraki városban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik