Belföld

Amerikai katonák tizenkét iraki civilt öltek meg

A Sunday Times jelentése szerint Nasziríjánál amerikai katonák legalább tizenkét iraki civilt, köztük nőket és gyerekeket lőttek le.

Egy vasárnap közölt beszámoló szerint a civilek egy olyan stratégiai fontosságú hídon keltek át, amelyet az amerikai tengerészgyalogosoknak minden áron meg kellett védeniük. A civilek lelövése valószínűleg azzal magyarázható, hogy az amerikaiakat korábban több támadás érte polgári lakosoknak álcázott iraki katonák részéről.

A londoni lap, a Sunday Times tudósítója szerint 15 iraki járművet lőtek ki az állandó rettegésben lévő, tapasztalatlan amerikai katonák, akik bármi áron meg akarták védelmezni az utánpótlás szempontjából létfontosságú, Nasziríja környéki hidat.

Az iraki áldozatok között gyerekek és nők is voltak a beszámoló szerint. A lelőtt civilek azonban nem katonák voltak, hanem Nasziríjából menekülő városlakók – írja a Sunday Times.


Időközben Svájc internetes oldalt akar nyitni, amelyen a civil áldozatok nevét tüntetnék fel – jelentette be az alpesi ország külügyminisztere, Micheline Calmy-Rey. Svájc a listát állandóan aktualizálni kívánja, mint a Genfi Konvenció egyik tagállama.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik