Belföld

Újságírókat aláztak meg az amerikaiak a fronton

Az izraeli közszolgálati televízió első csatornájának tudósítója, Dan Scemama péntek este azt állította, hogy az amerikai katonákat 48 órán keresztül megaláztak négy izraeli és portugál újságírót, akik akkreditáció nélkül dolgoztak Irakban.

Az izraeli közszolgálati televízió első csatornájának tudósítója, Dan Scemama péntek este megvádolta az amerikai katonákat, hogy izraeli és portugál újságírók négyfős csoportja “élete legborzalmasabb 48 óráját” élte át miattuk – írja a Népszabadság.

Scemama a Jediót Ahronót című tel-avivi napilap munkatársának, valamint a portugál tévé egyik riporterének és operatőrének társaságában saját szakállára és amerikai akkreditáció nélkül lépte át Irak határát. Miután csatlakoztak egy Bagdadba tartó amerikai menetoszlophoz, szerdán egy amerikai egység útjukat állta és kihallgatta őket. Meztelenre kellett vetkőzniük és megmutatni, hogy nincs náluk pokolgép.

„Az amerikai katonák úgy döntöttek, hogy terroristák és kémek vagyunk, és így is kezeltek bennünket. A magyarázataink ellenére órákon át fegyvereikkel fenyegettek. Megtagadták tőlünk az ételt, és 36 órán át egyfolytában egy katonai járműben kellett ülnünk, mielőtt helikopteren átszállítottak volna bennünket Kuvaitba – mesélte az izraeli tévében Scemama. – Kuvaitban a katonák továbbra is gyanúsítottként bántak velünk, és megtiltották, hogy szót váltsunk egymással, a portugál újságírót pedig megverték.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik