Belföld

Ha már unja a háborús propagandát

Széleskörű médiakampányt folytat mind az iraki, mind pedig az amerikai kormányzat, így nehéz eldönteni, mi történik valójában a helyszínen. Az intereneten rengeteg alternatív megoldásra bukkanhatunk.

A már jól ismert “warblogok”, naplószerű jelentések, iraki háborúval kapcsolatos források közül válogathatunk a George Paine által alapított háborús blogportálon, a warblogs.cc szájton. A lap a megszokott hírforrások mellett számos kevésbé ismert cikket és hírt ismert, kommentál, és egyben gyűjtőhelyként is szolgál a háborús naplók számára.

A warblogs és a back-to-iraq.com összefogásával sikerült a New York Daily News riporterének ismét elindulnia az iraki háborúba. Az útiköltséget a két szájt beszámolója szerint azok látogatói dobták össze. A legfrisebb jelentések szerint a riporter szombat délelőtt az ankarai szír nagykövetségig jutott.

A ternddel tart a BBC News online kiadása is, melynek riporterei saját naplót vezetnek – természetesen a BBC szájtján.

A Bagdadban élő fiatalember, Salam Pax háborús naplója, melyről a FigyelőNet is megemlékezett (Valahol Bagdadban – a legizgalmasabb iraki weblog), 24-én szakadt meg. A fiatalemberről mindeddig nem sikerült eldönteni, hogy valóban Bagdadban lakik-e.

Salam Pax személyének és az általa közölt adatok hitelességével kapcsolatban sokan kétségüket fejezték ki, hasonló kritika éri azonban a szövetségesek csapatait kísérő riportereket és az amerikai médiát is. A brit Financial Times azt kifogásolta, hogy a csapatokkal együtt vonuló újságírók olyan kifejezéseket használnak az amerikaiak által vezetett akciókra, mint a show vagy a performace, magyarul előadás, bemutató.

Ha a hétvégét továbbra is a háborús hírpropaganda követésével kívánja tölteni, tegye ezt játékosan és látogassa meg a http://www.gulfwardrinkinggame.com oldalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik