Belföld

A Világbank csökkentette gazdasági növekedési előrejelzését

admin
admin

2003. 03. 28. 09:14

A Világbank a legújabb előrejelzésében csökkentette az idei világgazdasági növekedés várakozását, és recesszió és defláció kockázatára figyelmeztetett az Egyesült Államokban. A nemzetközi pénzintézet legújabb előrejelzése a világgazdasági növekedésre 2,3 százalék, a korábban jelzett 2,4 százalék helyett.

A jelentés szerint, amelyet a jövő héten vitat meg a Világbank igazgatótanácsa, a bank elemőzi továbbra is fokozatos fellendülésre számítanak, de jelentősnek nevezik a lehetséges fékező hatásokat akkor, ha az iraki háború elhúzódik. A fejlett országok átlagosan 1,9 százalékos GDP-növekedésre számíthatnak az idén a Világban új becslése szerint, a korábban várt 2 százalék helyett. A fejlődő országokban továbbra is 4 százalékos javulás várható átlagosan.

Az Egyesült Államokban alacsony a maginfláció, lanyha a növekedés, óvatosak a fogyasztók, gyenge a részvénypiac, ezért előtérbe kerülhetnek a recesszió és a defláció kockázatai – írták az elemzők. Az amerikai gazdaság a tavaly negyedik negyedévben 1,4 százalékkal növekedett, a harmadik negyedévi 4 százalékos ütem után. A jelentés szerint az amerikai lassulás tovagyűrűző hatása árt Japánnak, és aggodalomra ad okot Németország is: ott is megvan egy japán típusú visszaesés kockázata, amit növel az euró felértékelődése, a Világbank szakértői szerint. A jelentés szerint a kockázatok egyik oka az olaj drágulása.

Idén átlagosan hordónként 26 dolláros olajárat vár a Világbank, a korábban jelzett 24 dollár helyett, de a szakértők hozzátették, hogy az új becslés még rövid iraki háború feltételezésén alapult. A Világbank társszervezete, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán világméretű visszaesés veszélyére figyelmeztetett, elhúzódó iraki háború esetén.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.